Eufóriát és megdöbbenést hoztak az utolsó kísérletek az atlétikai vb-n

2023. augusztus 25. – 23:08

Eufóriát és megdöbbenést hoztak az utolsó kísérletek az atlétikai vb-n
Yulimar Rojas az utolsó ugrásával ugrott a dobogó tetejére – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A női hármasugrásban és gerelyhajításban is az utolsó sorozatban dőlt el a világbajnoki cím Budapesten.

Abban nincs semmi meglepetés, hogy Yulimar Rojas nyerte a női hármasugrást, hiszen a venezuelai évek óta uralja a számot, a legnagyobb eredmények az ő nevéhez kötődnek. Azt viszont valószínűleg ő sem gondolta, hogy ilyen nehezen jön össze neki a címvédés. Rojas első ugrását belépte, a második és harmadik ugrása is 14,30 méter körüli volt csak. Ezzel csak a nyolcadik helyen állt, nem sokon múlt, hogy kiessen.

Az élen az ukrán Marina-Beh Romancsuk állt, aki az első sorozatban telibe ugrotta a 15 métert. Ezután is erős kísérletei voltak, de nem tudott javítani. A kubai Levanis Pérez Hernandez is elsőre ugrotta a legnagyobbat, 14,96-tal sorolt be az ukrán mögé. A kubai kiegyensúlyozott formát mutatott, még három 14,80 feletti eredményt hozott.

Rojas egyre nagyobb bajban volt, a negyedik és ötödik kísérlete is érvénytelen lett. A hatodik sorozatban mindent egy lapra kellett feltennie. Ezúttal remekül összepontosított, szabályos volt a lécfogása, és nagyon messzire is repült. A versenybírók 15,08-at mértek neki. Ezután már csak azon kellett izgulnia, hogy az utána következők ne tudjanak javítani.

A jamaicai Shanieka Ricketts ígéreteset ugrott, de csak 14,93-ig szállt. A legvégén jött Berancsuk, akire nagy teher nehezedett, nem is bírt el vele, el sem tudott ugrani, átszaladt a gödrön, ami Rojas világbajnoki címét jelentette. Berancsuk így karrierjének második vb-ezüstjét szerezte, az elsőt még távolugrásban nyerte 2019-ben.

Maria-Beh Berancsuk utolsó ugrását elrontotta, csak az ezüst jutott neki – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Maria-Beh Berancsuk utolsó ugrását elrontotta, csak az ezüst jutott neki – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Gerelyhajításban a japán Kitagucsi Haruka vezette a világranglistát, az utolsó sorozatig viszont csak a második helyen állt. A kolumbiai Flor Denis Ruiz Hurtado még az első körben elért 65,47 méterrel állt az élen, mögé pedig Mackenzie Little sorolt be 63,38-cal, így Harukát a harmadik helyre tolták le.

A japán is az utolsó kísérletére hagyott mindent, bő egy méterrel dobta túl a kolumbiait, és 66,73 méterrel megszerezte a világbajnoki címét.

Eredmények:
női hármasugrás:
1. Yulimar Rojas (Kolumbia) 15,08 m
2. Marina Bek-Romancsuk (Ukrajna) 15,00
3. Leyanis Pérez Hernandez (Kuba) 14,96

női gerelyhajítás:
1. Kitagucsi Haruki (Japán) 66,73 m
2. Flor Denis Ruiz Hurtado (Kolumbia) 65,47
3. Mackenzie Little (Ausztrália) 63,38

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!