Mégsem indulhatnak orosz és belarusz sportolók az Ázsiai Játékokon

2023. szeptember 3. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

A tervekkel ellentétben mégsem indulhatnak a kínai Hangcsouban szeptember 23 és október 8 között megrendezett Ázsia Játékokon az orosz és belarusz sportolók.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint „a projekt technikai okok miatt nem kivitelezhető”. Így a két ország versenyzőinek nem lesz lehetőségük Kínában kvótát gyűjteni a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a tavaly februári ukrajnai invázió után kitiltással szankcionálta az orosz és belarusz sportolókat, idén tavasszal azonban azt nyilatkozta, semleges zászló alatt részt vehetnének a soron következő olimpiai játékokon. Az NOB januárban lehetővé tette az orosz és belarusz sportolóknak, hogy részt vehessenek az ázsiai selejtezőkön, és semleges színekben indulhassanak jövőre Párizsban (ez azt jelentené, hogy nem képviselnének semmilyen nemzetet, a győzelmük esetén nem hangozna el nemzeti himnusz és nem húznák fel az országuk zászlaját sem).

Az Ázsiai Olimpiai Bizottság (OCA) korábban zöld jelzést adott maximum 500 orosz és belarusz sportoló indulásához. A terv az volt, hogy semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és érmet ugyan nem szerezhetnek, de az olimpiai kvalifikáció szempontjából számít az eredményük.

Az OCA most a NOB-ra hivatkozva szűkszavúan annyit közölt: a két ország képviselői nem lesznek ott Hangcsouban.

Hogy a két ország sportolói ott lehetnek-e jövőre Párizsban, arról később dönt a NOB, bár már – többek között – Lengyelország, Nagy-Britannia, Svédország, Dánia, Finnország és Norvégia olimpiai testülete is felszólította a bizottságot, hogy tiltsák ki az orosz sportolókat a párizsi olimpiáról.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!