A lengyelek és a britek szerint is ki kellene tiltani orosz és belarusz sportolókat a 2024-es olimpiáról

2023. március 27. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország, Nagy-Britannia és a Balti-államok is azon az állásponton van, hogy az orosz és belarusz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiáról is kellene tiltani – írja a Reuters.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a tavaly februári ukrajnai invázió után kitiltással szankcionálta az orosz és belarusz sportolókat, nemrég azonban azt nyilatkozta, semleges zászló alatt részt vehetnének a soron következő olimpiai játékokon.

Az NOB januárban lehetővé tette az orosz és belarusz sportolóknak, hogy részt vehessenek az ázsiai selejtezőkön, és semleges színekben indulhassanak jövőre Párizsban (ez azt jelenti, hogy nem képviselnének semmilyen nemzetet, a győzelmük esetén nem hangozna el nemzeti himnusz és nem húznák fel az országuk zászlaját sem).

„Határozottan úgy véljük, hogy nem most jött el az ideje annak, hogy fontolóra vegyük az orosz és belarusz sportolók számára az olimpiai játékokra való visszatérés lehetővé tevését” – áll a lengyel külügyminisztérium Nagy-Britanniával, Lettországgal, Litvániával és Észtországgal közösen kiadott közleményében.

„Bár a NOB még nem hozott végleges döntést, nyomatékosan kérjük, hogy vizsgálja felül terveit, és térjen vissza a nemzetközi közösség által támogatott, jól bevált eredeti állásponthoz” – teszik hozzá.

A közleményben úgy fogalmaznak, Oroszország és Belarusz csak akkor térhetne vissza az olimpiára, ha Oroszország kivonná a csapatait Ukrajnából, és tiszteletben tartaná Ukrajna nemzetközi közösség által elismert szuverenitását és területi integritását.

Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia olimpiai testülete már februárban felszólították a NOB-ot, hogy tiltsák ki az orosz sportolókat a párizsi olimpiáról. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke februárban felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a 2024-es párizsi olimpia bojkottfenyegetésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!