Szijjártó Péter: Már csak technikai kérdés a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása

2023. július 11. – 09:11

Másolás

Vágólapra másolva

A vilniusi NATO-csúcs legfontosabb témái az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása lesznek – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó szerint Magyarország álláspontja egyértelmű: „Minél előbb béke kell Ukrajnában, mert csak így lehet emberéleteket menteni. Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása” – írta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő este bejelentette, hogy mos már a sokáig ellenálló Törökország is támogatja Svédország NATO-csatlakozását. Stoltenberg a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson társaságában hétfőn találkozott Recep Tayyip Erdoğannal, ahol a török elnök beleegyezett abba, hogy továbbítja a svédek csatlakozási kérelmét a török parlamentnek, és biztosítani fogja, hogy az majd ratifikálja azt.

A magyar kormány az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel jóváhagyta volna a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét is, ám ez végül nem történt meg. Aztán változatos magyarázatokkal álltak elő, hogy miért nem szavazták meg a javaslatokat, február végén pedig felmerült, hogy a Fidesz–KDNP-frakcióban többen nehezményezik, hogy a svédek és a finnek „sértegették” Magyarországot. Emiatt tárgyalódelegációt küldtek a két országba. Ezután úgy tűnt, rendeződött a dolog, végül azonban csak a finnek kérelmét hagyta jóvá márciusban az Országgyűlés.

Májusban Orbán Viktor arról beszélt, hogy borzasztóan rosszak a magyar–svéd politikai kapcsolatok, és a svédek NATO-tagságra vonatkozó kérelmet csak akkor hagyhatja jóvá a magyar Országgyűlés, ha javul a két ország viszonya.

Szijjártó július elején arról beszélt, hogy a svéd ratifikációval kapcsolatos „döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést”. Azt is mondta, hogy az utóbbi napokban többször is konzultált a török kollégájával, és a kommunikáció ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val is. „Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!