Törökország addig tiltakozik Svédország NATO-csatlakozása ellen, amíg az igényei nem teljesülnek

2023. július 5. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy Törökország „nem hátrál meg”, és nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását addig, amíg az összes „követelést nem teljesítik”, írja a CNN. Erdogan kijelentette, hogy az elvárásait egyértelműek, és hogy ugyanazokat az elveket védi, amelyeket tavaly védett.

„Nem akarjuk, hogy menedéket nyújtsanak szeparatista szervezeteknek és a FETO gazembereinek. És szeretném, ha tudnák, hogy nem fogunk meghátrálni, amíg ezek a követelések nem teljesülnek” – mondta Erdogan újságíróknak. Törökország FETO-nak nevezi Fethullah Gülen, Erdogan egykori szövetségesének követőit, aki 1999 óta száműzetésben él Pennsylvaniában. Erdogan azzal vádolta meg, hogy 2016 júliusában sikertelen puccskísérletet szervezett.

A múlt héten Tobias Billstrom svéd külügyminiszter azt mondta, hogy teljesítette a Törökország által a NATO-hoz való csatlakozáshoz szükséges követelményeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint tegnap azt mondta, hogy a svéd ratifikációval kapcsolatos „döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést”. Azt is mondta, hogy az utóbbi napokban többször is konzultált a török kollégájával, és a kommunikáció ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val is.

„Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!