Joe Biden egy emberrel fogott kezet a fotózáson: Orbán Viktorral

2023. július 11. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

Vilniusban gyűltek össze a NATO-tagországok vezetői július 11-én, a találkozón csoportkép is készült a megjelent elnökökről és miniszterelnökökről.

A Bloomberg tudósítója a Twitteren közzétett egy rövid felvételt arról, ahogy Joe Biden amerikai elnök beáll a csoportképbe. A felvételen látszik, hogy Biden egyetlen emberrel fog kezet, mielőtt elfoglalja a helyét: Orbán Viktorral.

A kézfogás előtti pillanatot Orbán Viktor is megosztotta a Facebook-oldalán:

A magyar miniszterelnök kedd reggel érkezett meg a litván fővárosba a NATO-csúcsra, amelynek legfontosabb témái az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása. A csúcstalálkozón Orbán egyeztet majd Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is Svédország csatlakozásáról – közölte kedd délelőtt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh azt mondta, a miniszterelnök ezután közölheti a kormány álláspontját.

Kedd reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon azt írta: „a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása.”

A magyar kormány az eredeti tervek szerint már tavaly ősszel jóváhagyta volna a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét is, ám ez végül nem történt meg. A finnek kérelmét végül márciusban hagyta jóvá az Országgyűlés. A svédekét viszont azóta sem.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfő este bejelentette, hogy most már a sokáig ellenálló Törökország is támogatja Svédország NATO-csatlakozását. Korábban Szijjártó utalt arra, hogy a „szoros a kommunikáció” Ankarával, és „amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!