Népszava: Hiába kérte a Debreceni Egyetem, az EU bírósága nem nyitotta ki az uniós pénzcsapot

2023. július 3. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava információi szerint az Európai Unió Bírósága elutasította, hogy felfüggessze a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és ilyen hátterű intézmények, egyetemek uniós kötelezettségvállalási tiltásáról szóló határozatot. A döntés azért baj, mert e hónap közepéig kellene aláírni az Erasmus+ oktatási csereprogram jövő évben kezdődő időszakáról szóló szerződéseit. Ezt a 21 „modellváltó” alapítványi egyetem nem tudja megtenni, amíg a korlátozást nem oldják fel.

Másfél év múlva lehet ítélet, ha egyáltalán befogadható a per

A tagállami miniszterek tavaly decemberben – európai bizottsági javaslatra – úgy látták, hogy az alapítványok nem elég átláthatóan működnek, összeférhetetlen módon ülnek bennük politikai döntéshozók, és a kormány nem kezelte a hónapokkal korábban ismertetett bizottsági kifogásokat. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek a tárgyalások ellenére azóta sem sikerült elérnie, hogy feloldják a tiltást.

Hat modellváltó egyetem közben az Európai Unió Bíróságán indított pert. A Debreceni Egyetem külön kérte a tiltás azonnali felfüggesztését, amit az uniós testület elutasított. Körülbelül másfél év múlva születhet végső ítélet a perben, már ha a bírák egyáltalán elfogadhatónak ítélik a beadványt. A felperesek arra hivatkoznak, hogy az egyetemi döntéshozatal független az alapítványi kuratóriumtól.

A kormány még mindig alkudozik

Közben a Népszava szerint a kormány még mindig csak alkudozik az Európai Bizottsággal. Számos egyeztetés után Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter májusban arról beszélt, hogy kiküldik az Európai Bizottságnak a jogszabály normaszövegét, amely orvosolná az összeférhetetlenségi problémákat. A Portfolio szerint ugyan kiment a javaslat, de hiányoztak belőle bizottsági elvárások.

Az Európai Bizottság szóvivője június végén sem tudott semmilyen konkrét fejleményről beszámolni. A Népszava mostani információ alapján még mindig nincs megállapodás például arról, hogy a kuratóriumi tagságra pályázókat milyen feltételek alapján kellene kiválasztani. A legutóbbi magyar javaslat az Állami Számvevőszékre bízná a követelmények kidolgozását és számonkérését, amivel nem igazán elégedettek az Európai Bizottságnál. Amíg erről nincs egyezség, a többi, nyitott kérdést sem tudják lezárni, például hogy meddig maradhasson valaki a kuratóriumban.

A Népszava szerint az Európai Bizottság adhat egy kis haladékot

Ahogy a tiltásról, úgy a feloldásról is a tagállami miniszterek döntenek bizottsági javaslatra, így időbe telik, mire a hivatalos döntés megszületik. A Népszava úgy tudja, hogy az Európai Bizottság kész lenne a megszabott egy hónapnál jóval gyorsabban értékelni a feltételek teljesítését, hogy ez alapján dönthessenek a pénzügyminiszterek. Akár a szerződéskötés július közepi határidejét is kitolhatják néhány héttel, hogy a modellváltó intézmények diákjai és oktatói ne maradjanak ki az Erasmus+-ból.

Már most eurómilliós károkról beszélnek

A Népszava mostani cikke és korábban a Portfolio is arra célzott, hogy a kormány szándékosan húzhatja az időt, így csikarva ki engedményeket az Európai Bizottságtól. A tiltás miatt viszont már korábban is eurómilliós károkra és számkivetettségre panaszkodtak a „modellváltó” egyetemek. A felfüggesztés minden uniós forrást, például a világ legnagyobb kutatási programját, a Horizont Európát is érinti. Pályázni ugyan tudnak, de pénzt nem kaphatnak az EU-tól, és májusban elkezdtek lejárni már beadott pályázatoknál a szerződéskötési határidők. A magyar költségvetés ötmilliárd forinttal pótolta ki a hiányt, amit elvben utólag visszaigényelhetnek az EU-tól a modellváltó egyetemek, de szerintük már eleve a pályázatokba sem veszik be őket.

Az ügy része a 2021-től elérhető uniós források jelentős részét érintő vitának, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!