Tüntetések, fekete léggömb, letartóztatások a bebörtönzött Navalnij születésnapján

2023. június 4. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Ma van Oroszország leghíresebb politikai foglyának, az orosz ellenzék bebörtönzött vezéralakjának, Alekszej Navalnijnak a születésnapja, aminek alkalmából hívei demonstrációkat szerveztek országszerte. Az OVD-Info orosz jogvédő csoport információ szerint több tüntetőt is letartóztattak Szentpéterváron és Moszkvában is, voltak, akik graffitiztek, míg mások szórólapokat osztogattak, egy nőt pedig azért hurcoltak el a rendőrök, mert egy fekete születésnapi léggömböt tartott a kezében – írja a SkyNews.

A Telegramra felkerült egy videó is, amin az látható, hogy a rendőrök elvezetnek egy fiatal férfit, aki egy „Vigyázzatok Oroszországra” feliratú pólót viselt:

Az ellenzéki politikus szövetségesei közzétettek egy bejegyzést Navalnij nevében, amiben többek között az áll, hogy „minden bizonnyal eljön majd az a nap, amikor Oroszországban nem lesz veszélyes kimondani az igazságot és kiállni az igazságért.”

Alekszej Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték az úgynevezett Yves Rocher-ügyben, amiről itt írtunk bővebben. 2020 augusztusában azonban novicsokkal mérgezték meg, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Eredetileg két és fél évet kapott, de aztán csalás és a bíróság megsértése miatt további kilenc évet, és azóta is folyamatosan indulnak ellene az eljárások.


Vlagyimir Putyin korábban azt is mondta, hogy nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből. Korábban itt és itt írtunk arról, hogy telnek a hétköznapjai a kínzásoktól hírhedt büntetőtelepen, ahol minden este nagy hangerővel bömböltetik Putyin beszédeit, így teszik még elviselhetetlenebbé Navalnij mindennapjait a börtönben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!