Ilyenek Navalnij napjai a kínzásokról hírhedt börtönben

2022. július 1. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy élek, mint Putyin és Medvegyev. Legalábbis ezt képzelem akkor, amikor a barakkom körüli kerítésre nézek” – írja Alekszej Navalnij arra utalva, hogy Putyin palotáját is magas kerítéssel védik (Navalnij alapítványának fotói szerint). Az orosz ellenzéki politikust június elején szállították át a kínzásokról hírhedt, malehovói 6-os börtönbe, most a Twitteren keresztül osztotta meg, hogy néznek ki a hétköznapjai:

  • 6:00 Ébresztő és tíz perc mosakodásra, ágyazásra.
  • 6:10 Tíz perc testmozgás.
  • 6:20 Reggeli.
  • 6:40 Kezdődik a munka: egy térdmagasságnál alacsonyabb sámlin görnyedve kell varrnia, napi hét órán keresztül.
  • 10:20 Tizenötpercnyi ebédszünet.
  • 13:55 A munkát „fegyelmező tevékenység” követi: ez sokórányi kényszerücsörgést jelent egy olyan kényelmetlen fa padon, ami felett Putyin képe van kifüggesztve.

A hétvégenként Navalnijnak is jár a lazítás, már amennyiben lazításnak lehet nevezni, hogy szombaton csak 5 órányi varrásra kötelezik, így több ideje marad arra, hogy kényszerücsörögjön Putyin képe alatt, vasárnap pedig nem kell dolgoznia, így 10 órát tölthet el az úgynevezett „fegyelmező tevékenységgel”.

A megmérgezése után hazatérő, majd bebörtönzött ellenzéki politikus beszámolójából az is kiderül, hogy Navalnij barakkjában van egy hangszóró, amelyből propaganda dalok szólnak, például a „Dicsőség az FSZB-nek”. Navalnij ugyanakkor igyekszik pozitív üzenettel zárni a sorait, ezért elmeséli azt is, hogy varrás közben azzal szórakoztatta magát, hogy megtanulta Hamlet monológját angolul, amit a cellatársai szerint néha álmában is mormol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!