Putyin beszédeivel kínozzák a bebörtönzött Alekszej Navalnijt

2023. május 3. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Vajon ki tartja a világcsúcsot Putyin beszédeinek hallgatásában? Ki képes őt hallgatni órákon át, még akár lefekvéshez is?” – teszi fel a kérdést tweetjében az orosz ellenzék bebörtönzött vezéralakja, Alekszej Navalnij, aki meg is válaszolja azt: „Én, természetesen.”

Navalnij, akit Moszkvától 250 kilométerre egy büntetőtelepen tartanak fogva, azt írta Twitteren, hogy fogvatartói különböző módszerekkel próbálják még elviselhetetlenebbé tenni börtönbéli napjait. „Rám szabadították a maguk bibliai tíz csapását: nem engedik, hogy levelet írjak a családomnak, a nekem küldött ételeket tönkreteszik, behoztak egy csövest a cellámba” – írja a politikus.

„De a legkreatívabb büntetésük az, hogy mostanában minden este nagy hangerővel bömböltetik Putyin beszédeit”

– állítja Navalnij, hozzátéve, hogy Mao Ce-tung idején is hasonló módszerekkel kínoztak rabokat Kína börtöneiben. A börtön hangszóróin Putyin azon beszédeit játsszák, melyeket az Ukrajna ellen indított „különleges katonai művelet” óta intézett népéhez.

„Lekapcsolhatom ugyan a cellában a rádiómat, de ez sem segít, mert a hosszú folyosó hangszóróiból is olyan hangosan ordít Putyin, hogy nem lehet előle elmenekülni”

– írta az orosz ellenzéki. „Amióta jóváhagyták ezt a mutatványt, minden este láthatjuk azt a humoros jelenetet, ahogyan az elítéltek viszik a matracaikat a cellájukba, miközben Putyin hangosan tájékoztatja őket arról, hogy a Nyugat szenvedésre akarja kárhoztatni Oroszország polgárait.”

Alekszej Navalnijt egy bírósági meghallgatáshoz kapcsolják be a cellájából 2023. április 26-án – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP
Alekszej Navalnijt egy bírósági meghallgatáshoz kapcsolják be a cellájából 2023. április 26-án – Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP

Bár Navalnij hozzáteszi, hogy a bömböltetés miatt nehezére esik olvasni, de három dolog elviselhetőbbé teszi számára ezt a putyini kínzást. Egyrészt a börtön dolgozói is elismerték, hogy Putyin beszédeit büntető jelleggel játsszák a hangszórókon.

„Tulajdonképpen jogos is, hogy egy szintre emelik Putyin beszédeinek hatását egy csöves szagával”

– emelte ki Navalnij. Másrészt tudja, hogy nemcsak neki, de az őreinek is végig kell hallgatnia a beszédeket – ráadásul vele ellentétben az ott dolgozók nem kommentálhatják az elhangzottakat. „Bármit mondanának, azt felvennék a kamerák, és így a főnökeik is megtudnák azt. De az arckifejezésük és a szemük forgatása mindent elárul.”

Harmadrészt a bebörtönzött ellenzéki kiemelte, hogy egy bizonyos részt gyakran épp lefekvés közben játszanak be a feje fölé: „Mikor már az államig felhúztam a takarót, és lehunytam a szemem, akkor mondja azt Putyin: »Ők kezdték el a háborút, és mi bevetettük az erőnket, hogy megállítsuk azt«.

Ilyenkor mindig csak megrázom a fejem, mennyire nyilvánvalóan egy szemtelen hazugság ez, és azt gondolom: mindent jól csináltam. Inkább vessenek börtönbe, minthogy alávessem magam egy ilyen hatalomnak.”

Alekszej Navalnijt még 2015-ben három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték az úgynevezett Yves Rocher-ügyben, amiről itt írtunk bővebben. 2020 augusztusában azonban novicsokkal mérgezték meg, ami után Németországban lábadozott. Az ügyészség szerint ekkor, de néhányszor előtte sem jelent meg a megadott időben a rendőrségen, ezért úgy döntöttek, letöltendőre kell változtatni a felfüggesztett börtönt. Azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Eredetileg két és fél évet kapott, de aztán csalás és a bíróság megsértése miatt további kilenc évet, és azóta is folyamatosan indulnak ellene az eljárások.

Vlagyimir Putyin korábban azt is mondta, hogy nem lehet garantálni, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből. Korábban itt és itt írtunk arról, hogy telnek a hétköznapjai a kínzásoktól hírhedt büntetőtelepen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!