A keddi események röviden

2023. május 17. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a kora reggeli órákban rendkívül intenzív légitámadást indított Kijev ellen, ukrán források szerint drónokat, ballisztikus és hiperszonikus rakétákat is bevetve. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint az összes orosz rakétát lelőtte az ukrán légvédelem. Az oroszok azt állítják, hogy az éjszakai támadásokban megsemmisítettek egy Patriot légvédelmi rendszert.

A Pentagon bejelentette, hogy 31 amerikai Abrams harckocsi érkezett meg a németországi Grafenwöhr katonai támaszpontra, ahol hamarosan megkezdik az ukrán személyzet kiképzését a használatukra.

Magyarország megakadályozta, hogy az EU 500 millió eurót adjon fegyverekre Ukrajnának. „A külügyminiszter világosan beszélt pénteken Stockholmban: Magyarország nagyon nehezen tárgyal további pénzügyi-gazdasági támogatásokról és áldozatvállalásokról mindaddig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar bankot” – ezt válaszolta a külügyi és külgazdasági tárca a Telexnek arra a kérdésére, hogy valóban blokkolta-e Magyarország az újabb, 500 millió eurós részlet kiutalását Ukrajna számára az Európai Békekeretből, és ha igen, mi volt a lépés oka.

A dél-afrikai elnök szerint Putyin és Zelenszkij is fogadja majd az afrikai békemissziót.

A CIA Telegram-csatornát indított, egy arra feltöltött orosz nyelvű videóban pedig arra buzdítja az oroszokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az amerikai hírszerzési ügynökséggel. Olyan tiszteket, hírszerzési szakembereket, diplomatákat, tudósokat és civileket keresnek, akiknek információik vannak Oroszország gazdasági helyzetéről és a vezetés belső köreiből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!