Medvegyev: Nagy-Britannia örök ellenségünk, a monarchia degenerált, Boris Johnson bizarr teremtmény

2023. április 21. – 07:48

frissítve

Medvegyev: Nagy-Britannia örök ellenségünk, a monarchia degenerált, Boris Johnson bizarr teremtmény
Az ukrán Szpartan rohamosztag újoncai gyakorlatoznak – Fotó: Reuters / Viktoriia Yakymenko

Másolás

Vágólapra másolva
  • Medvegyev: Nagy-Britannia örök ellenségünk, a monarchia degenerált, Boris Johnson bizarr teremtmény.
  • Szerzeteseket és híveket zártak be a rendőrök a kijevi barlangkolostor egyik templomába.
  • Brit hírszerzés: Az oroszok eltúlozzák, hogy mennyire lassíthatja az ukránokat a sár.
  • ISW: Lefokozták az orosz Csendes-óceáni Flotta parancsnokát egy meglepetésszerű ellenőrzés után.
  • A NATO-főtitkár újra megerősítette, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz.
  • A G7-ek az oroszországi export szinte teljes tilalmát fontolgatják.
  • Moszkva véletlenül lecsapott az orosz Belgorod városára. Az esetről videó is készült.

Köszönjük, hogy nálunk követték a háború pénteki alakulását! Szombat reggel újra elindítjuk közvetítésünket.

A tőle megszokott, visszafogott hangvételben reagált Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese arra, hogy az Egyesült Királyság szankciókat vetett ki öt orosz állampolgárra – írja a Sky News.

A britek öt FSZB-ügynökre vetettek ki szankciót, amiért azok részt vettek egy brit-orosz származású politikus és újságíró megmérgezésében és letartóztatásában. Vlagyimir Kara-Murza árulás vádja miatt 25 év börtönt kapott, de a brit külügyminisztérium szerint politikai perről van szó, és azért büntették meg, mert kritizálta Putyin rendszerét.

Dmitrij Medvegyev egy katonai felvonuláson 2020-ban – Fotó: Yekaterina Shtukina / Sputnik / AFP
Dmitrij Medvegyev egy katonai felvonuláson 2020-ban – Fotó: Yekaterina Shtukina / Sputnik / AFP

Medvegyev a Telegramon azt írta, hogy a brit monarchia degenerált, és Theresa May és Boris Johnson volt, valamint Rishi Sunak jelenlegi konzervatív miniszterelnököt „bizarr szerzeteknek” nevezte. Azt is kijelentette, hogy Nagy-Britannia mindig is Oroszország örök ellensége volt és lesz.

„Mindenesetre addig, amíg a pimasz és undorítóan nyirkos szigetük a tenger mélyére nem kerül a legújabb orosz fegyverrendszer által keltett hullámtól. Ahogy a Beatles is megénekelte, Let it be”

– írta.

Ukrán rendőrök szerzeteseket és világi híveket zártak be a kijevi barlangkolostor, a Pecserszka Lavra területén lévő Istenszülő Életadó Forrás Ikonjának templomába – jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség alapján az MTI. Az erről készült videófelvételt a Moszkva által kánoninak elismert Ukrajnai Ortodox Egyház (UPC) tette közzé a Telegramon. A felvételen látni lehet, amint a templomon kívül rekedt híveket a szerzetesek a rácson keresztül gyóntatják és áldoztatják.

Nyikita Csekman ügyvéd, az UPC jogi képviselője közölte, a Kijev-Pecserszka Lavra műemlékegyüttes illetékesei és a rendőrök közösen követelték a templom bezárását, majd miután ez nem történt meg, a liturgia megkezdése után maguk zárták be a templomot az ott tartózkodó szerzetesekkel és hívekkel együtt.

A Pecserszka Lavra körüli konfliktus azután éleződött ki, hogy az ukrán kulturális minisztérium egyoldalúan felmondta az épületek bérleti jogát, és felszólította az UPC szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. A maradás feltételéül azt szabták meg, hogy átlépnek az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

Az ukrán határtól 24 kilométerre fekvő oroszországi Belgorod bombatalálatot kapott, de nem az ellenség lőtt rájuk, hanem egy úgynevezett vészkidobás történt egy orosz Szu-24-es bombázóból. A pusztítást eddig csak egy ipari kamera képén át mutattuk meg a Telexen, de most itt egy videó, amelyen jól látható, amint a bomba felrobban egy közlekedési csomópontban.

Az oroszok közlése szerint nem volt halálos áldozata a robbanásnak, csak sérültjei, valamint több autó és épület megrongálódott.

Az Egyesült Államok a következő hetekben megkezdi az ukrán katonák kiképzését az Abrams harckocsik használatára és karbantartására. Nyugati tisztviselők szerint május végén 31 darab Abrams harckocsi érkezik a németországi Grafenwoehr gyakorlótérre, ahol néhány héttel később meg is kezdődik a katonák kiképzése. A program körülbelül tíz hétig fog tartani, és körülbelül 250 ukrán katona vesz benne részt.

A kiképző harckocsik nem azok lesznek, amelyeket Ukrajna kapni fog a háborúban való használatra. Az éles bevetésre kerülő harckocsikat jelenleg az Egyesült Államokban újítják fel. A cél az, hogy mire a felújított harckocsik elkészülnek, addigra az ukrán katonákat kiképezzék az Abramsek használatára, hogy aztán azonnal harcba is vonulhassanak velük. Az Ukrajnának felajánlott nyugati harckocsikról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Sky News)

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése emlékeztet rá, hogy a tavasz beköszöntével Ukrajna nagy részén felpuhult a talaj, és a nagy sár mindkét fél számára lassítja a műveleteket.

A brit hírszerzés szerint az orosz online csatornák valószínűleg eltúlozzák a sár jelentőségét, és hogy ez mennyire vetheti vissza a várt ukrán offenzívát. Mindez egy olyan információs művelet része, amelynek az orosz morál növelése a célja. A britek szerint az aknák jelentette fenyegetés valószínűleg fontosabb tényező a harcoló felek terepen történő manőverezésében, mint a sár. Azt is írják, hogy a felszíni viszonyok várhatóan javulni fognak az elkövetkező hetekben.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt jelentése szerint a Kreml lefokozta az orosz Csendes-óceáni Flotta parancsnokát egy meglepetésszerű, folyamatban lévő készültségi ellenőrzés után, írja a Sky News.

Jurij Trutnyev orosz miniszterelnök-helyettes április 19-én jelentette be Szergej Avakjanc flottaparancsnok „kinevezését” az orosz katonai sportkiképző és hazafias nevelési központokat felügyelő főhadiszállásra. Az ISW szerint ez a gyakorlatban az orosz haditengerészet egyik legmagasabb rangú tisztjének egyértelmű lefokozását jelenti.

Az orosz Csendes-óceáni Flotta csütörtökön azt közölte, azért „változtat pozíciót” Avakjanc, mert elérte a minisztérium katonai szolgálatra vonatkozó korhatárát.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint azonban nem igaz, hogy a lefokozás emiatt történt volna. Az egyik érv erre az, hogy több orosz tábornok is szolgált a hadseregben 65 év fölött, a másik pedig, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter április 14-én bejelentette a flotta meglepetésszerű ellenőrzést, amely még tegnap is tartott. A lefokozás oka továbbra sem tisztázott.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken megerősítette, hogy Ukrajna végül csatlakozni fog a NATO-hoz. A németországi Ramstein légitámaszponton tartott beszédében a főtitkár azt is elmondta, hogy amint a háború véget ér, Ukrajnának rendelkeznie kell „az elrettentő erővel az újabb támadások megakadályozásához”.

Stoltenberg csütörtökön Kijevben látogatta meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akit meg is hívott a következő, júliusban tartandó vilniusi NATO-csúcstalálkozóra.

Stoltenberg még februárban azt nyilatkozta, hogy a NATO-szövetségesek megállapodtak arról, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz. „Ugyanakkor ez egy hosszú távú perspektíva. Most arról van szó, hogy Ukrajna szuverén, független nemzetként érvényesüljön, ezért támogatnunk kell Ukrajnát” – mondta a NATO-főtitkár.

(Guardian)

Az ukrán légvédelem azt állítja, hogy az éjszaka nyolc iráni gyártású drónt lőtt le, írja a Guardian Ukrajna állami műsorszolgáltatója, a Szuszpilne alapján.

A légierő közlése alapján az éjszakai légiriadó idején az orosz hadsereg tizenkét drónt bocsátott ki, ebből nyolcat lőttek le az ukránok. Éjszaka Poltavában az oroszok egy polgári infrastrukturális objektumot vettek célba, ugyanígy az infrastruktúrát találta el egy támadás Vinnicja régióban is.

Már több mint 60 ezer ukrán katonát képeztek ki a nyugati partnerek, mondta a német Bundestag CDU-párti képviselője, Roderich Kiesewetter, írja az Unian. Kiesewetter szerint a legtöbb katona május–június környékén tér majd vissza Ukrajnába.

A német képviselő „nagyon találékonynak” nevezte az ukrán hadsereget, különösen annak hírszerzését. „Tanulhatunk mi is tőlük” – mondta. Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint „Németország nyújtja a legnagyobb segítséget az ukrán hadsereg kiképzésében”.

A háború kitörése óta az ukrán hadsereg a világ számos országában megkezdte a kiképzést. Nagy-Britannia elsőként kezdte el tanítani az alapvető katonai ismereteket a mozgósítottaknak. Spanyolországtól Lengyelországig több ország is részt vesz a kiképzésben, még Új-Zéland is.

A G7-ek az oroszországi export szinte teljes betiltását fontolgatják, írja a Guardian a Kyodo hírügynökség alapján. A Bloomberg szintén arról számolt be, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna szövetségesei „a legtöbb, Oroszországba irányuló export teljes megtiltásán” gondolkoznak". A G7-országok jövő hónapban tartanak Japánban csúcstalálkozót.

Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár azt mondta, tudnak arról, hogy a G7-ek orosz exporttilalmat terveznek, de Japán nem kommentálta véleményét az Oroszország elleni esetleges további szankciókról. Macuno hozzátette: „az orosz agresszió befejezéséhez” fontos, hogy „a G7 országok egységesek maradjanak az Oroszország elleni szigorú szankciók és Ukrajna támogatása érdekében”.

Egy orosz harci repülőgép véletlenül lecsapott az Ukrajna melletti, Oroszországhoz tartozó Belgorod városára, robbanást okozva ezzel, írja a TASZSZ orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot idézve.

Az orosz légierő egy Szu–34-es repülőgépe haladt el a délnyugat-oroszországi Belgorod felett, amikor, a védelmi minisztérium közlése szerint „légilövedékek vészkidobása történt”. A honvédelmi minisztérium közölte, hogy egyelőre nem tudják, hány épület rongálódott meg.

Csütörtök késő este hatalmas robbanásról számoltak be Belgorodból, a regionális kormányzó, Vjacseszlav Gladkov azt mondta később, hogy két nő meg is sérült. Gladkov szükségállapotot hirdetett, a Telegramon azt írta, ők úgy tudják, négy autó és négy lakóház sérült meg – illetve az egyik főutcán keletkezett egy 20 méteres kráter.

Megsérült autók és egy, a robbanás okozta kráter – Fotó: Belgorod regionális önkormányzata / AFP Megsérült autók és egy, a robbanás okozta kráter – Fotó: Belgorod regionális önkormányzata / AFP
Megsérült autók és egy, a robbanás okozta kráter – Fotó: Belgorod regionális önkormányzata / AFP

A helyszínről készült videófelvételek alapján betontörmelék hever az utcán, több megrongálódott autó és betört ablak is látható. Az alábbi felvételen a robbanás hallható, míg több másik Twitter-posztnál azt állítják egy virálissá vált képről, hogy a robbanás hatására egy autó felrepült egy épület tetejére.

  • A háború kirobbanása óta először látogatott Ukrajnába a NATO főtitkára, aki azt mondta, az ukránoknak jogos helyük van a katonai szövetségben.
  • Macron titokban azon dolgozhat Kínával, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse Oroszországot és Ukrajnát.
  • Amerika és több másik ország is az Oroszországba irányuló export teljes tilalmát fontolgathatja.
  • Hazaárulással vádolnak ukrán katonákat, mert információkat árultak el egy átállni készülő orosznak.
  • Kijev vezetői szerint Ukrajnának el kellene koboznia az orosz nagykövetség épületét.

A csütörtöki hírfolyamunkat itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!