Az Egyesült Királyság megvétózta, hogy az ENSZ az interneten közvetítse az orosz gyermekjogi biztos felszólalását

2023. április 5. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság blokkolta, hogy az ENSZ interneten közvetítse az Ukrajnáról szóló szerdai informális biztonsági tanácsi ülést, amelyen az orosz gyermekjogi biztos, Marija Lvova-Belova is felszólal majd – írja a Guardian. Az ülés központi témája a „gyerekek evakuálása a konfliktusövezetből” lesz, Lvova-Belova virtuálisan fog bekapcsolódni.

Ahhoz, hogy az ehhez hasonló üléseket az ENSZ közvetítse, mind a 15 tanácstagnak bele kell egyeznie. Az Egyesült Királyság megvétózta a közvetítést.

„Az ENSZ-nek nem lenne szabad platformot biztosítani neki, hogy dezinformációt terjeszthessen. Ha számot akar adni tetteiről, megteheti ezt Hágában”

– fogalmazott közleményében az Egyesült Királyság New York-i ENSZ-missziójának szóvivője.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 17-én adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen. A moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosát azzal gyanúsítják, hogy személyesen felelős ukrán gyerekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Az ICC vádjait Lvova-Belova kedden egy moszkvai sajtótájékoztatón tagadta és hamisnak nevezte.

Oroszország becslések szerint 20 ezer gyereket deportált az invázió kezdete óta. Oroszország ragaszkodik hozzá, hogy csak kimenekíti az árva vagy magára hagyott gyerekeket a konfliktus zónákból. Lvova-Belova kedden arról beszélt, „kész visszaküldeni a gyerekeket Ukrajnába, ha a családjuk ezt kéri tőle”. Hozzátette, írjanak neki e-mailt a szülők, és segít nekik megkeresni a gyerekeiket.

A biztos állítása szerint eddig 380 ukrán árvát helyeztek el Oroszországban nevelőszülőknél, köztük 22 kiskorút, akiket Mariupolban találtak elhagyatottan, március vége óta pedig 16 ukrán gyereket egyesítettek újra a rokonaikkal. Lvova-Belova szerint bár az örökbefogadott gyerekek orosz állampolgárságot kaptak, megtarthatták ukrán állampolgárságukat is.

Az Oroszországba szállított gyerekek listáját viszont továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni.

Diplomaták szerint ritkán fordul elő, hogy az ENSZ internetes közvetítését blokkolják a tagállamok. Legutóbb márciusban fordult elő, akkor Kína blokkolta az Egyesült Államok által összehívott, az emberi jogok észak-koreai megsértéséről szóló informális biztonsági tanácsi ülésének közvetítését.

Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete az Egyesült Királyság vétójára reagálva azt mondta, mostantól a brit cenzúrára hivatkozva ők is blokkolni fogják az összes közvetítést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!