Az orosz gyermekjogi biztos szerint az ukrán gyerekek deportálásáról szóló vádak hamisak

2023. április 4. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellene felhozott vádjai hazugságokon és téves információkon alapulnak – írja a Reuters.

Az ICC március 17-én adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen. A moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosát azzal gyanúsítják, hogy személyesen felelős ukrán gyerekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Oroszország becslések szerint 20 ezer gyereket deportált az invázió kezdete óta. Ezek egy része az elfoglalt területekről begyűjtött hadiárva, más részüket az árvaházakból viszik el, de vannak olyan gyerekek, akiket ötletszerűen hurcolnak el „árvaként” orosz területre, akiket aztán oroszok fogadnak örökbe. Kijev szerint a hatóságok azokat a gyerekeket sem hajlandók visszaszállítani, akiknek közben jelentkeztek a szüleik. Moszkva az intézkedést nem is tagadja, a védelmi minisztérium már tavaly augusztusban azt állította, mintegy 3,5 millió embert, köztük félmillió gyereket „mentettek ki” a konfliktuszónából.

Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos a moszkvai sajtótájékoztatón 2023. április 4-én – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos a moszkvai sajtótájékoztatón 2023. április 4-én – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Lvova-Belova kedden azt mondta, minden esetben kérték a szülők beleegyezését, és mindig a gyerekek érdekében járnak el. Szerinte azt sem pontos, hogy az oroszok „örökbe fogadják” az ukrajnai gyerekeket, inkább gyámságról lehet beszélni. A biztos szerint az ICC semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá az állításait, ezért nem is tudja, pontosan mi alapján vádolják.

A gyermekjogi bizottság a sajtótájékoztató előtt kiadott közleményében azt állította, Donyeck és Luhanszk (a két ukrán régió, amelyet Oroszország annektált és részben ellenőrzése alatt tart) maga kérte Oroszországot, hogy fogadjon be civileket, köztük árvákat és olyan gyerekeket, akiknek szülei eltűntek. A biztos a sajtótájékoztatón hozzátette, csak Donbasz régióból több mint 5 millió menekültet fogadott be Oroszország tavaly február óta, köztük 730 ezer gyereket.

Lvova-Belova elutasította azokat az állításokat is, amelyek szerint gyerekeket vittek volna táborokba átnevelés céljából. A bizottsága – mint mondta – nem tud egyetlen olyan esetről sem, amikor egy kelet-ukrajnai gyermeket elválasztottak volna vér szerinti rokonaitól, hogy nevelőszülőkhöz adják őket.

A szisztematikus deportálásról és a gyakorlatot szankcionáló nemzetközi elfogatóparancs jelentőségéről itt olvashatja elemzésünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!