A svéd miniszterelnök szerint Orbán nem fogja lassítani Svédország NATO-csatlakozását

2023. március 24. – 11:34

A svéd miniszterelnök szerint Orbán nem fogja lassítani Svédország NATO-csatlakozását
A Svédországba megérkező, Hende Csaba vezette fideszes magyar delegáció 2023. március 7-én. A csapat azért érkezett Stockholmba, hogy a svédek NATO-csatlakozásának támogatásáról egyeztessenek, és hogy elmondják: igenis jogállamiság van Magyarországon – Fotó: Hende Csaba / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök válaszokat követelt Magyarországtól, hogy miért döntött a Fidesz-kormány úgy, hogy különválasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét. „Felteszem a kérdést, hogy most mi okból választják külön Svédországot Finnországtól. Ezek olyan jelzések, amelyeket korábban nem kaptunk a magyar féltől, ezért ezt mindenképpen fel fogom vetni ma Orbánnak” – mondta a svéd miniszterelnök a brüsszeli csúcs előtt.

Csütörtök este, miután találkozott Orbánnal, már úgy nyilatkozott: Orbán szövegéből arra jutott, Magyarország nem fogja lassítani országa NATO-csatlakozását, a magyar kormány Finnország esetében már hozott döntést, és ugyanez a terve Svédországgal kapcsolatban is. Kristersson szerint országa valójában már csak Törökország ratifikációs döntésére vár – idézte a svéd Aftonbladet.

A cikkből, illetve a sajtótájékoztatón tartott nyilatkozatból nem derül ki, hogy mondott-e bármi érdemleges választ Orbán arra a kérdésre, hogy miért választották ketté a két ország NATO-csatlakozásának ratifikációját, mindenesetre Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Twitteren fejtette ki csütörtök este, miért vonakodik Magyarország jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét: a kormánypárti honatyáknak az a problémájuk, hogy Svédország vezetői a múltban többször kifejezték aggályaikat a magyarországi politikai folyamatok iránya miatt, sőt, azt is kifejtették, hogy az EU-nak ideje lenne már keményebben fellépnie a magyar kormánnyal szemben. A sérelmezett mondatokat, amelyeket Orbán Balázs friss tweetjében idéz, itt tudja elolvasni.

Orbán Viktor politikai igazgatója tehát egyértelművé teszi, hogy a magyar parlamenti többség más témában tett, a jelenlegi kormánnyal ellenséges svéd politikusi nyilatkozatok miatt hátráltatja a svédek NATO-csatlakozását. Szemben a finnekével, amelyről már jövő hét elején szavaznak az Országgyűlésben. Orbán Balázs posztját azzal zárja: „Jó reggelt, Stockholm!”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken jelentette be, hogy március 27-re előrehozták a Finnország csatlakozásáról szóló szavazást, a svéd csatlakozásról viszont csak később döntenek.

Erről Kövér László házelnök szerdán azt mondta, hogy a „közeljövőben” elfogadják a svédek kérelmét is. Gulyás Gergely pedig arról beszélt a csütörtöki kormányinfón, hogy nem tudja, mi baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel. A miniszter szerint is „komoly realitása” van annak, hogy még tavasszal szavaznak a kérdésről.

A kormánypártok hónapok óta halogatják, hogy szavazzanak a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról. A kérdésben állítólag komoly vita alakult ki a Fidesz–KDNP februári balatonfüredi frakcióülésén. A képviselők azt kifogásolták, hogy a finn és a svéd politikusok sértegették Magyarországot. Végül tárgyalódelegáció ment a két országba, hogy rendezzék a vitás kérdéseket. Múlt héten már az amerikaiak is megsürgették Magyarországot, hogy hagyják jóvá a csatlakozási kérelmeket. A magyar Országgyűlés immáron több mint nyolc hónapja halogatja a döntést, amivel a javaslat az elmúlt 13 év legtovább tárgyaltjai közé is bekerült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!