Ukrán külügyminiszter: Lehet, hogy be akarták sározni Ukrajnát az Északi Áramlat felrobbantásával

2023. március 11. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter visszautasította azokat a feltételezéseket, miszerint „ukránpárti csoportok” robbantották volna fel az Északi Áramlat gázvezetékeit, írja a Guardian.

Kuleba a New Statesmanben adott interjút Bruno Macaes volt portugál külügyminiszternek, amiben arról beszélt: „Most hallok először arról, hogy egy ukránpárti vagy egy ukrán csoport képes lett volna egy ilyen léptékű és ennyire szofisztikált művelet végrehajtására.”

Szerinte „rendkívüli károkat okoz”, ha a robbanást ukrántámogató csoportokhoz kötik, mert ezzel „árnyékot vetnek Ukrajnára is”. Kuleba szerint nem zárható ki, hogy egy hamis zászlós művelettel próbálták egyesek így besározni Ukrajnát, és amíg nem zárulnak le a vizsgálatok az ügyben, addig a kormány sem foglal hivatalosan állást a kérdésben.

Szeptember végén robbant fel az Északi Áramlat 1 mindkét és az Északi Áramlat 2 egyik gázvezetéke. A Németország és Oroszország között a Balti-tengeren húzódó csövek a dániai Bornholm sziget közelében robbantak fel, közel ahhoz a ponthoz, ahol a csövek találkoznak a Norvégiát Lengyelországgal összekötő Baltic Pipe gázvezetékkel.

Míg a robbantás után többen Oroszországot tették felelőssé a robbantásért, február közepén egy amerikai újságíró az Egyesült Államokat vádolta meg a gázvezeték felrobbantásával. Hetekkel később, március elején az amerikai New York Times arról írt, hogy egy „Ukrajna mellett álló csoport” robbanthatta fel a vezetéket – ezzel egyidőben pedig a német közmédia és a Zeit tényfeltáró cikke is arról írt, hogy „a nyomok Ukrajnába vezetnek”.

Szerdán az ukrán védelmi miniszter tagadta, hogy Ukrajnának köze lett volna bármilyen szabotázsakcióhoz az Északi Áramlat ellen, és Zelenszkij elnök főtanácsadója is „mulatságos összeesküvés-elméletnek” nevezte a feltételezést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!