Zelenszkij tanácsadója mulatságos összeesküvés-elméletnek tartja, hogy Ukrajnának köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához

2023. március 8. – 06:01

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna tagadta, hogy bármi köze lenne az Északi Áramlat három csővezetékének felrobbantásához. Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója, Mihajlo Podoljak azt írta a Twitteren:

„Bár szívesen gyűjtöm az ukrán kormányról szóló mulatságos összeesküvés-elméleteket, azt kell mondanom: Ukrajnának semmi köze a balti-tengeri szerencsétlenséghez, és nincs információnk »Ukrajna mellett álló szabotázscsoportokról«”.

Amerikai és német lapok kedden írtak arról, hogy Ukrajnába vezetnek annak a hatfős különítménynek a szálai, amely részt vehetett a Északi Áramlat három csővezetékének felrobbantásában. A német államügyészség vizsgálata szerint az akciót végrehajtó csoport egy olyan jachtot bérelt ki egy lengyelországi székhelyű cégtől, amelynek ukrán tulajdonosai vannak. Amikor a hajót visszaadták, azon olyan robbanószernyomokat találtak, amelyeket a csővezeték felrobbantásnál is használtak.

Az Északi Áramlat négy csővezetékéből három 2022. szeptember 27-én robbant fel. A robbanásokról azonnal lehetett tudni, hogy nem baleset, hanem szabotázs eredményezte, a végrehajtás leplezése és precizitása miatt pedig az érintett országok – az Északi-tenger alatti helyszín miatt Dánia és Svédország is – azt feltételezték, hogy nem valamiféle magánakcióról, hanem egy állami titkosszolgálat műveletéről van szó. Mivel a szabotázs a német külpolitikát is évtizedek óta befolyásoló orosz–német gázszállítás újraindításának lehetőségére mért csapást, ezért az első számú gyanúsítottnak mindig is Ukrajna, esetleg valamelyik erősebb szövetségese számított.

Ennek a feltételezésnek ellentmondott az, hogy diplomáciai szempontból hajmeresztően kockázatosnak számít egy, a nemzetközi jogot súlyosan megsértő – terrorizmusba hajló – szabotázsakció. Ukrajna érintettsége pedig kockára teszi (tette volna) a 2022. február 24-e óta szorossá váló német szövetséget, illetve a háborús erőfeszítéseit támogató német közvélemény szimpátiáját.

Mihajlo Podoljakkal ősszel a Telex is interjúzott, a kijevi elnöki hivatalban található irodájában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!