Ferenc pápa Kijevbe és Moszkvába is ellátogatna, de Putyin még nem nyitotta ki előtte az ajtót

2023. március 11. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

„Szívesen elmegyek Kijevbe. El is akarok menni Kijevbe. De csak akkor, ha Moszkváva is eljutok. Vagy mindkét helyre elutazom, vagy egyikre sem” – mondta az argentin La Nación című lapnak Ferenc pápa. Az interjút az MTI és a Vatican News is szemlézte.

A lap arról kérdezte a katolikus egyházfőt, nevezhető-e népirtásnak az ukrajnai háború. „Ez egy definiált szakkifejezés. Az viszont nyilvánvaló érzés, hogy amikor iskolákat, kórházakat, óvóhelyeket bombáznak, akkor azzal nem elfoglalnak, hanem elpusztítanak egy helyet. Nem tudom, hogy ez népirtás-e vagy sem, ezt tanulmányozni kell, és pontosan meghatároznia a szakértőknek. De az bizonyos, hogy ez nem az a háborús morál, amihez hozzászoktunk.”

Ferenc pápa arról is beszélt, hogy diplomáciai csatornákon keresztül próbálja a Vatikán elérni, hogy a két háborús fél nyitott legyen a párbeszédre. „Ezen dolgozik a Vatikán.” Elismerte, hogy míg Ukrajna szívesen látná őt Kijevben, Oroszország kevésbé befogadó:

„Nem lehetetlen [eljutni Moszkvába]. Nem azt mondom, hogy ez lehetséges is – de nem lehetetlen. Azt reméljük, hogy sikerülni fog – de erre nincs se ígéret, se semmi más.”

Az interjúban a pápa elmondta, hogy már az Ukrajna elleni invázió második napján felajánlotta, hogy Moszkvába utazik a béketeremtés jegyében, javaslatát viszont Szergej Lavrov orosz külügyminiszter visszautasította.

„Nem zártam be ezt az ajtót” – mondta Ferenc pápa, és reméli azt, hogy egyszer majd Putyin is kinyitja előtte az ajtaját. „Fáj nekem a háború. Ezt akarom elmondani. Fáj nekem a háború.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!