Svédországban a kormánypárti küldöttség nem olvasta partnerei fejére az Orbán által emlegetett hazugságokat

2023. március 7. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

Svéd tárgyalópartnereik nyilatkozatai alapján a magyar kormánypártok politikusaiból alakult „tényfeltáró delegáció” nem vetette tárgyalópartnerei szemére azt a kifogást, amiért elvileg elindultak: tudniillik hogy miközben Svédország (a másik NATO-aspiráns Finnországgal együtt) „segítséget kér” Magyarországtól a tagfelvétel ügyében, közben „gátlástalanul nyilvánvaló hazugságot terjesztenek” Magyarországról, például arról, hogy itt nincs demokrácia vagy jogállamiság.

A Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének vezetésével útnak induló négytagú küldöttséggel tárgyaló Aron Emilsson, a svéd parlament külügyi bizottságának elnöke a magyar törvényhozókkal való találkozóról elmondta, hogy „semmilyen feltételt nem szabtak” a NATO-csatlakozás ratifikációjára:

Arról beszéltünk, hogy szükség van a kétoldalú kapcsolatok erősítésére és fejlesztésére, illetve egymás alkotmányos tradícióinak jobb megismerésére.

A parlamenti delegációval szintén találkozó Tobias Billström azt nyilatkozta, „úgy véljük, hogy a ratifikációra hamarosan sor kerül”, és a kitűzött március végi dátum tarthatónak tűnik. A svéd beszámolók egyébként egybecsengnek a magyar politikusok nyilatkozataival.

A magyarok szerdán Helsinkiben folytatják a „vitarendező” látogatást, a finn fővárosban Matti Vanhanen házelnökkel, valamint a külügyi bizottság elnökével és parlamenti képviselőkkel is beszélnek.

A látogatásokat március elején Kocsis Máté jelentette be a Fidesz balatonfüredi frakcióülése után, méghozzá azzal a céllal, hogy „tisztázzanak olyan kérdéseket, amelyek miatt egyes párttagoknak ellenérzéseik vannak a svéd és finn NATO-csatlakozással szemben”. A magyar parlament az elfogadott új ülésrend szerint március 20-án dönthet az Országgyűlés a bővítésről. A kormány immáron több mint fél éve halogatja a svéd–finn NATO-csatlakozás parlamenti ratifikálását különböző okokra hivatkozva. Magyarországon kívül egyedül Törökország húzza-halasztja a ratifikációt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!