Politico: Informális EU-bojkottot tört a magyar és lengyel nagykövet Iránban

2023. február 13. – 16:26

Politico: Informális EU-bojkottot tört a magyar és lengyel nagykövet Iránban
Iráni iskolás lányok énekelnek egy iráni gyártmányú föld-föld rakétával és három Sahed-136-os drónnal a háttérben az 1979-es iráni forradalom 44. évfordulójára rendezett 2023. február 11-i ünnepségen Teheránban – Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar és a lengyel nagykövet részt vett az iráni forradalom évfordulójára szervezett teheráni fogadáson, írja a Politico uniós kiadása. A lap a rendezvényről készült képeken azonosította Varga-Haszonits Zoltánt és Maciej Fałkowskit, Magyarország és Lengyelország nagykövetét.

A Politico szerint ugyan nincs hivatalos megállapodás az uniós tagok között, hogy ne vehessenek részt hasonló rendezvényeken, de tartózkodni szoktak a magas szintű nyilvános ünnepségektől, hogy ezzel is jelezzék Irán felé az ellenérzéseiket.

Az Európai Unió épp néhány hete fogadott el egyhangúlag, azaz Magyarország jóváhagyásával is új szankciókat iráni vezetőkre, szervezetekre és cégekre az országban tüntetők elleni brutális akciók miatt. Az Európai Bizottság az EU új, főként Oroszországot sújtó szankciós csomagjában is további, Irán elleni szankciókat tervez a Politico szerint.

Az iszlám államban hónapokkal ezelőtt kezdődtek tiltakozások, amelyeket a hatóságok erővel igyekeznek elfojtani. Az EU-nak az is szúrja a szemét, hogy Irán rakétákat és drónokat szállít Oroszországba, ezeket pedig a Kreml az uniós tagjelölt Ukrajna ellen veti be, bár a teheráni kormány tagadta, hogy az orosz Geran-2-es drónok csak úgy-ahogy átalakítgatott iráni Sahed-136-osok lennének, aztán már csak azt, hogy a háború kitörése után is szállított volna ilyen fegyvereket. A Washington Post novemberben arról írt, hogy Irán az alkatrészeket adná, amelyeket Oroszországban szerelnének össze.

Azt a Politico is megjegyzi, hogy a magyar jelenlét nem annyira meglepő. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is üdvözletét küldte az Egyesült Államok támogatásával uralkodó sahot megbuktató iszlamista forradalom 44. évfordulójára.

A tárcavezető a Politico-cikk megjelenésének napján, hétfőn Belaruszba utazott, amelyet az EU büntetőintézkedésekkel sújtott Oroszország segítése miatt és már a háború kitörése előtt is az ellenzékkel szembeni erőszak miatt. A most előkészített új szankcióknál a Reuters szerint több tagállam szeretné, ha az EU a minszki rezsim újabb tagjait venné fel a listára. „Kommunikációs csatornák nélkül nincsenek tárgyalások, tárgyalások nélkül nincs béke” – indokolta a tárgyalást Belarusszal a magyar miniszter.

Lengyelország gesztusa az Oroszországnak fegyvereket szállító iráni vezetés felé már meglepőbb, mert Ukrajna egyik legerősebb támogatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!