Az EU elfogadta a Belarusz elleni újabb szankciókat

2021. december 2. – 18:23

Az EU elfogadta a Belarusz elleni újabb szankciókat
Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön elfogadta a belarusz vezetés elleni immáron ötödik szankciócsomagot, amely korlátozó intézkedéseket vezet be például az ország igazságszolgáltatásának vezető tagjai, a propagandaszervezetek és olyan utazási vállalatok ellen, akik segítették a rezsim által szponzorált embercsempészetet, írja az MTI.

A mostani szankciók 17 személyt és 11 szervezetet érintenek, köztük a Belavia légitársaságot is, így az EU korlátozó intézkedései jelenleg összesen már 183 személyre és 26 szervezetre vonatkoznak. Vagyonbefagyasztással is járnak, továbbá azt is megtiltják, hogy uniós polgárok és vállalatok pénzeszközöket bocsássanak rendelkezésükre. Az érintett személyek nem léphetnek be az EU területére és át sem utazhatnak azon.

Uniós források szerint az EU jövő év elején további szankciókat fog bevezetni. Von der Leyen az Európai Parlamentben nemrég azzal vádolta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök rezsimjét, hogy „hibrid támadást” hajt végre az EU ellen, és a közel-keleti migránsokat Lengyelország felé tereli.

Az országot 27 éve vezető elnök, aki 2020 augusztusában egy elcsalt választáson hatalmát 80 százalékos győzelemmel erősítette meg, hónapokon át több százezres tiltakozó tüntetésekkel nézett szembe, amelyet csak a rendőri erők brutális fellépésével, az ellenzéki politikusok és civilek bebörtönzésével és külföldre kényszerítésével tudott visszaszorítani. A brutalitás és a vitatható tisztaságú választás miatt az EU szankciókat léptetett életbe Belarusszal és szűkebben Lukasenko rezsimjének embereivel szemben is.

A korábbi Facebook, ma már Meta néven működő vállalat azt állítja, bizonyítéka van arról, hogy a belarusz KGB emberei hamis Facebook-fiókokkal tovább szították az indulatokat a belarusz–lengyel határon kialakult menekültválsággal kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!