Az EU szankciókkal sújtaná a belarusz közlekedési cégeket

2021. november 23. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel–belarusz határnál kialakult helyzetre való válaszként az Európai Unió szankciókat fog bevezetni egyes légitársaságokkal, és a menekültek csempészésével foglalkozó nemzetközi szervezetekkel szemben – írja a Barrons EU-s tisztségviselőkre hivatkozva.

A szankciócsomagot a következő napokban hagyják jóvá a tagállamok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már több részletet elárult belőle.

Von der Leyen az Európai Parlamentben azzal vádolta Alekszandr Lukasenko belarusz elnök rezsimjét, hogy „hibrid támadást” hajt végre az EU ellen, és a közel-keleti migránsokat Lengyelország felé tereli. A bizottsága ezért egy „feketelistát” hoz majd létre, amire felkerülnek a menekültek szállításával foglalkozó légitársaságok és fuvarozócégek. Az intézkedéseket Nagy-Britanniával, Kanadával és az Egyesült Államokkal egyeztetik majd – tette hozzá Von der Leyen.

Michel az EP-képviselőkhöz fordulva arról beszélt, hogy a Belavia nevű légitársaságot is meg fogják büntetni. A Belavia repülőgépeinek nagy részét uniós tagállamokból, főleg ír cégektől bérli, de a légitársaság flottájának bérbeadását a szankciókkal megszüntethetik.

Ha megsértik a szabályokat, akkor a belarusz cégek komoly büntetésekkel nézhetnek szembe: korlátozhatják az EU-n belüli működési jogukat, megtagadhatják tőlük az EU feletti repülés, illetve az EU kikötőiben való kikötés jogát, de megtilthatják az EU légterén való áthaladást is. Az intézkedéseket egy éven belül felülvizsgálhatják és megszüntethetik.

Brüsszel aggályait fejezte ki amiatt, hogy közel-keleti menekülteket csábítanak Belaruszba azzal a hamis ígérettel, hogy onnan könnyen eljutnak az unióba Lengyelországon keresztül. A háború és szegénység elől menekülők sok pénzt költenek rá, hogy turistaként Belaruszba utazhassanak, ezért több közel-keleti légitársaság csökkentette a Minszkbe tartó járatok számát, vagy teljesen le is állította azokat.

Lukasenko nemrég elismerte, hogy az EU határához segítette a menekülteket, elmondása szerint azért „mert van szíve”. Az EU és a nyugati országok szerint inkább arról van szó, hogy Lukasenko így áll bosszút az országát sújtó szankciók miatt, amiket az országában végrehajtott diktatórikus intézkedések miatt róttak ki – erről a témáról itt írtunk bővebben.

„Azt hiszem, hogy nem értette a játékot, mert amit most kap, az egy újabb szankciócsomag. Így most neki is ki kell vennie a részét, és gondoskodnia kell a területén lévő emberekről, hogy méltó bánásmódban részesüljenek” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!