Amerika is hivatalos bejelentést tett, M1 Abrams harckocsikat küldenek Ukrajnába

2023. január 25. – 07:52

frissítve

Amerika is hivatalos bejelentést tett, M1 Abrams harckocsikat küldenek Ukrajnába
Egy lengyel Leopard tüzel a Defender Europe 2022 nevű hadgyakorlatán, a lengyelországi Bemowo Piskie katonai lőtéren 2022. május 24-én – Fotó: Kacper Pempel / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ukrán tisztségviselő szerint Bahmut városában egyre intenzívebbek a harcok – írja a Sky News.

„Az ellenség fokozza a nyomást Bahmut és Vuledar térségében” – közölte Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Telegramon. Elmondása szerint Oroszország a súlyos veszteségek ellenére jelentős haderőt és eszközt vet be.

A háború előtt 70 ezer lakost számláló Bahmut környékén a 11 hónapja tartó háború legbrutálisabb harcai folynak. A város szimbolikus jelentőséggel bír mind Oroszország, mind Ukrajna számára, bár nyugati katonai elemzők szerint stratégiai jelentősége csekély.

Denisz Puszilin, Donyeck tartomány orosz ellenőrzés alatt álló részeinek Oroszország által kinevezett vezetője azt mondta, hogy harcok folynak Bahmut korábban ukránok által tartott városrészeiben.

A norvég sajtó korábban még arról írt, hogy az ország vezetése egyelőre gondolkodik azon, hogy küldjön-e tankokat, Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter azonban végül bejelentette, hogy követik a németek példáját. Gram az NRK-nak azt mondta, hogy a tankok nagyon kapósak lettek mostanában, Norvégia pedig úgy érezte, hogy ezen a téren is támogatnia kell Ukrajnát. A miniszter azt nem árulta el, hogy az ország harminchat Leopard 2-es harckocsijából mennyit adnak át az ukrán hadseregnek.

A német hadsereg Leopard 2-A4-es harckocsija Münsterben – Fotó: Philipp Schulze / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A német hadsereg Leopard 2-A4-es harckocsija Münsterben – Fotó: Philipp Schulze / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Németország ugyancsak szerdán jelentette be, hogy tizennégy Leopard 2-es harckocsit fog szállítani Ukrajnának. A segítség újabb részeként Németország emellett összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. A németek pálfordulásában alighanem az is szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok szintén belement abba, hogy tankokat küldjön Ukrajnába, ők Joe Biden elnök hivatalos bejelentése szerint harmincegy M1 Abrams harckocsit küldenek.

(MTI)

Joe Biden amerikai elnök szerdán az elmúlt napokban felröppent pletykák után hivatalosan is bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 M1 Abrams harckocsit küld Ukrajnába. Biden egy újságírói kérdésre reagálva tagadta, hogy a németek kényszerítették volna rá arra, hogy a korábbi húzódozás után mégis belemenjen a tankok küldésébe, mint mondta, csak garantálni szeretné Ukrajna együttes erővel történő megsegítését. Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok segíteni fog az ukránoknak a tankok fenntartásában és a személyzet kiképzésében is.

Ahogy szerdai, részletes cikkünkben írtuk, az Egyesült Államok korábban nem akart saját harckocsikat adni, mert azok szerintük több szempontból sem ideálisak az ukrajnai viszonyok fényében. Annak fényében ugyanakkor, hogy a németek szintén éppen szerdán jelentették be, hogy mégis hajlandóak Leopard 2-es harckocsikat küldeni Ukrajnába, több mint valószínű, hogy az amerikaiak főként azért változtatták meg az álláspontjukat, hogy a németeknek ne egyedül kelljen lépnie.

A moszkvai városi bíróság szerdai végzésével felszámolta az ország legrégebbi jogvédő szervezetét, a Moszkvai Helsinki Csoportot – írja az MTI.

A döntést az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezte. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a végzésnek csak a rendelkezést tartalmazó részét tették közzé, indoklása egyelőre nem ismert. Mindazonáltal az igazságügyi minisztérium beadványában arra hivatkozott, hogy az eredetileg regionális – moszkvai – szervezetként bejegyzett Moszkvai Helsinki Csoport jogellenesen országos tevékenységet végzett.

A döntés nem jogerős, s a jogvédő szervezet ügyvédje már jelezte is, hogy fellebbez. Genri Reznyik ügyvéd felidézte, hogy a szervezetet az 1980-as években egyszer már feloszlatták, de hét év múltán már ismét működött. Mindemellett reményének adott hangot, hogy ezúttal nem fog ennyi idő eltelni.

A Moszkvai Helsinki Csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben a finn fővárosban aláírt záróokmánya nyomán 1976. május 12-én alakult meg. A szervezet az utóbbi években egyre nagyobb hatósági nyomás alá került.

NATO-csapatok közvetlen részvételére, és szárazföldi németországi csapatokra sem kell számítani az orosz-ukrán háborúban, és minden esetben figyelembe veszik az ország biztonságát – mondta Olaf Scholz német kancellár a német parlamentben. Itt beszélt arról is, hogy Németország és az Egyesült Államok kapcsolata sokkal jobb most annál, mint amilyen ezt megelőzően hosszú-hosszú időn keresztül volt, és szerinte ez annak köszönhető, hogy Joe Biden egy olyan elnök, aki nagyszerű partner.

Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Arra a kérdésre, hogy miért nem számít provokációnak, ha tankokat küldenek Ukrajnába, Scholz azt mondta: hiba lenne a közös döntéstől eltérni és egyedül maradni, ráadásul szerinte nem ez a provokáció, hanem Oroszország támadása Ukrajnával szemben. Beszélt arról is, hogy vannak olyan német állampolgárok, akik aggódnak a döntés miatt. Nekik azt üzeni: bízzanak benne, bízzanak a kormányban. (BBC)

„Hivatalos” – ezzel tette közzé az alábbi képet a litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis a Twitteren azután, hogy Németország bejelentette: Leopard 2-es tankokat küld majd Ukrajnának.

A megfelelő döntésnek nevezte Rishi Sunak brit miniszterelnök, hogy több NATO-szövetséges tankot küld Ukrajna számára. „A Challenger 2-essel ezek mind erősíteni fogják Ukrajna tűzerejét” – fogalmazott a brit Challenger 2-es harckocsikra utalva. A brit kormány január 14-én jelentette be, hogy 12-t küld ezekből Ukrajnának a védekezés érdekében.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren köszönte meg Olaf Scholz német kancellárnak, hogy engedélyezte a Leopard 2-esek adományozását. „Együtt erősebbek vagyunk” – tette hozzá Morawiecki. Más országok mellett a lengyelek is nyomasztották mostanra Németországot a döntéssel, amire azért kellett ennyit várni, mert a német törvények szerint az országban gyártott, hadviselésre szánt fegyverek exportjához szükség van a szövetségi kormány jóváhagyására.

A francia kormány szintén közleményt adott ki, amelyben üdvözölte a német kormány döntését. A francia kormány AMX10 RC harckocsikat küldött Ukrajnának. (CNN)

Németország megerősítette, hogy hetek óta tartó diplomáciai nyomást követően Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnának. Steffen Hebestreit német kormányszóvivő szerint Olaf Scholz kancellár a szerdai kabinetülésen jelentette be a döntést.

Olaf Scholz 2022. október 17-én a német hadsereg ostenholzi kikőpzőbázisán, a háttérben egy Leopard 2-es harckocsi – Fotó: Moritz Frankenberg / DPA / AFP
Olaf Scholz 2022. október 17-én a német hadsereg ostenholzi kikőpzőbázisán, a háttérben egy Leopard 2-es harckocsi – Fotó: Moritz Frankenberg / DPA / AFP

„A szövetségi kormány úgy döntött, hogy Leopard 2-es harckocsikat bocsát az ukrán fegyveres erők rendelkezésére” – közölte Hebestreit. „Ez a Németország legközelebbi európai és nemzetközi partnereivel folytatott intenzív konzultációk eredménye” – fogalmazott a szóvivő azzal, hogy a döntés illeszkedik a korábbiak sorába. (CNN)

Mentés közben találat érte az autójukat, aminek következtében mindketten életüket vesztették – közölte a január elején eltűnt két brit önkéntes, a 47 éves Andrew Bagshaw és a 28 éves Chris Parry családja. A két férfit utoljára a heves harcok sújtotta Szoledár felé menet látták január hatodikán.

A Wagner-csoport azután bejelentette, hogy megtalálták az egyik brit férfi holttestét. Andrew Bagshaw és Chris Parry is önkéntes munkát végezett Donyeck megyében, segítettek az emberek evakuálásában. A brit külügyminisztérium mindkét férfi családját biztosította támogatásáról. Rajtuk keresztül tájékoztatta most a nyilvánosságot családtagjuk haláláról Rob, Christine és Katy Parry.

A 28 éves Chris Parryről azt írták, hogy magabiztos és kalandvágyó ember volt, szoftvermérnökként dolgozott, otthonától, Cornwalltól távol. „Imádta a sziklamászást, a kerékpározást, a futást és az ejtőernyőzést, és szerette volna beutazni a világot. Márciusban, az orosz invázió kezdetén, a legsötétebb órában Ukrajnába vonzotta a sors, ahol segített a leginkább rászorulóknak, és több mint 400 életet, valamint sok elhagyott állatot mentett meg. Lehetetlen szavakba önteni, mennyire fog hiányozni, de örökre a szívünkben marad” – írták.

Andrew Bagshaw családja a történtek ellenére továbbra is úgy tartja: a világnak Ukrajnát kell támogatnia katonailag is, és segítséget kell nyújtani az invázió sújtotta ország újjáépítésében. (BBC)

Az amerikai és európai harckocsiadományok csak további szenvedést hoznak az országnak és több feszültséget a kontinensnek – mondta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője a CNN-nek, de hozzátette azt is, hogy azért ez nem akadályozza meg őket a céljaik elérésben.

Dmitrij Peszkov kedden beszélt arról, hogy az Ukrajnának szánt tankszállítások berlini jóváhagyása elkerülhetetlenül kihatna az orosz-német kapcsolatok alakulására, amik már most is mélyponton vannak. (CNN)

Olyan rossz állapotban voltak a T-14 Armata harckocsik, hogy az Ukrajnába küldött orosz erők nem igazán akarták azokat elfogadni az elmúlt hónapokban – írja napi jelentésében a brit védelmi minisztérium. Azt nem tudni, az orosz szupertankoknak nevezett T-14 Armatákkal mi volt a baj, de az biztos, hogy az elmúlt években orosz tisztviselők nyilvánosan is beszámoltak a motorjukkal és hőkamerás rendszerükkel kapcsolatos problémákról.

Oroszország mindenesetre kisszámú T-14 Armatát készített elő az ukrajnai bevetésekre, egyelőre, úgy tűnik, feleslegesen.

Kijevnek szüksége van szövetségesekre abban, hogy felfegyverezzék Ukrajnát modern harckocsikkal az Oroszországgal szemben vívott háborújukban, különösen, hogy az ukrán elnök szerint Oroszország ismét nekilendülnek majd a támadásnak, és ennek első jelei már láthatóak is az Ukrajna délkeleti részén fekvő Donbász területén.

Zelenszkij arról beszélt keddi bejelentkezésében, hogy a megszállók már egyre nagyobb erővel vannak jelen Bakhmut, Vuhledar és egyéb régiókban is, és ennek fokozódása várható. A keleti Bakhmut körül az elmúlt hetekben fokozódtak a harcok, Oroszország több sikert is elkönyvelhetett az ottani hadjáratában. (Guardian)

A németek már döntésre jutottak, Norvégia még lamentál azon, hogy küldjön-e Leopard 2-es tankokat Ukrajnának. A norvég sajtó az érintett körökből szerzett értesüléseket erről. Beleegyezés esetén az Oroszország szomszédságában fekvő NATO-tag Norvégia négy-nyolc darab Leopard 2-es tankot küldhet a meglévő 36-ból Ukrajnának, írja a Guardian. Nemrég írtunk arról, hogy Ukrajna milyen fegyvercsomagokat kapott az utóbbi időben.

  • A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az oroszok nagy valószínűséggel menesztették az ukrajnai hadműveleteik egyik kulcsfontosságú vezetőjét, Mihail Teplinszkijt.
  • Korrupciós vádak miatt több magas rangú ukrán tisztségviselőt is leváltottak: a védelmi miniszterhelyettes és a főügyészhelyettes is távozott a posztjáról. Emellett öt ukrán régió: Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Kijev, Szumi és Herszon vezetőjét is leváltották.
  • Az orosz légügyi hatóságok lazítottak a polgári repülőgépekre vonatkozó szabályokon, a jövőben utángyártott és kannibalizált alkatrészeket is lehet használni.
  • Alekszandr Lukasenko belarusz államfő állítása szerint az ukránok felajánlottak nekik egy megnemtámadási paktumot.
  • Németország nagyjából egy tucat Leopard 2-es tankot küld Ukrajnának.
  • A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei nem találtak katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben.

A keddi hírfolyamot itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!