Brutális vereséget szenvedett az amerikai választáson, felbérelt fegyveresekkel soroztatta meg a választási tisztviselők házait

2023. január 17. – 19:53

Brutális vereséget szenvedett az amerikai választáson, felbérelt fegyveresekkel soroztatta meg a választási tisztviselők házait
Solomon Peña letartóztatása Fotó: Roberto E. Rosales / Albuquerque Journal

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy amerikai jobboldali politikust, aki négy felbérelt emberrel az oldalán új-mexikói politikusok és választási tisztségviselők otthonára nyitott tüzet. A republikánus párt színeiben induló Solomon Peña a 2022. novemberi félidős választásokon 48 százalékponttal kapott ki demokrata riválisától a 2,1 milliós tagállam egyik képviselőházi helyéért folytatott versenyben.

Peña riválisa, Miguel Garcia még a választási kampány során kezdeményezte a republikánus jelölt kizárását, miután kiderült róla, hogy 2008 és 2015 között hét évet ült börtönben lopás miatt. Egy helyi bíró azonban a büntetett előéletet nem tartotta kizáró oknak, de a megmérettetésen végül Garcia 74-26-os megsemmisítő vereséget mért rá.

Peña azonban nem törődött bele vereségébe, és még novemberben otthonaikban felkereste körzete választási tisztviselőit és egy szenátort, hogy bemutassa nekik azokat a „bizonyítékokat”, melyek egy rovására elkövetett választási csalásra utalnak. Amikor az illetékesek lepattintották őt, a férfi négy embert bérelt fel, akik december elejétől január elejéig összesen négy alkalommal tettek fegyveres látogatást két helyi politikusnál, illetve a választási hatóság két tagjánál; mindannyiuk otthonába beleeresztettek néhány lövedéket, majd távoztak. Az egyik megtámadott a CNN-nek arról számolt be, hogy álmából riasztották fel a lövések, és miután a támadók elhajtottak, 11 lövedéket találtak a külső falakba és a nappali mennyezetébe fúródva.

Az albuquerque-i rendőrség tájékoztatása szerint az utolsó, január 3-i lövöldözésre maga Peña is elkísérte a különítményt, akik összesen tucatnyi tölténnyel szórták meg a célpont otthonát – és többel is megszórták volna, ha a főkolompos AR–15-ös karabélya nem ragad be. A hatóságok szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy a házakra leadott sortüzek nem találtak el senkit.

A rendőrség térfigyelő kamerák felvételei, lefoglalt fegyverek, lehallgatott telefonhívások és elfogott üzenetek segítségével göngyölítette fel a törvények szerint „összeesküvés”-nek minősülő szervezkedést. Egyelőre a Peña által felbérelt fegyveresek személyazonosságáról, illetve az öt férfi között formálódó „összeesküvés” természetéről és céljairól sem tudni.

Az Axios arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban 2022-ben nőtt a választott tisztségviselők elleni fenyegetések és támadások száma; a januárban leköszönt képviselőházi elnök, Nancy Pelosi 82 éves férjét egy QAnon összeesküvés-elmélettel átmosott agyú férfi kalapáccsal sebesítette meg. A politikától független tagállami választási bizottságok tagjai azóta vannak kitéve a zaklatásoknak és bántalmazásoknak, hogy Donald Trump már a 2020-as elnökválasztás előtt deklarálta, hogy esetleges (végül be is következett) választási vereségét csakis csalás eredményezheti, és azóta a republikánus tisztségviselők által is kategorikusan cáfolt választási csalás a republikánus párt trumpista szárnyának identitásképző mítoszává vált. A mítosz erejét jelzi, hogy Trump 2021. január 6-án választási csalás megakadályozásának nyilvánvalóan fals és rosszhiszemű jelszavával több ezer hívét tudta az amerikai törvényhozás épülete, a Capitolium ostromára küldeni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!