Tavasszal ismét tárgyalhatnak az uniós miniszterek a magyar jogállamiságról

2023. január 12. – 15:51

Tavasszal ismét tárgyalhatnak az uniós miniszterek a magyar jogállamiságról
Varga Judit az Európai Unió Tanácsának 2022. május 23-i ülésére érkezve, ahol a hetes cikk szerinti eljárásban kérdezték a kormányt – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a félévben ismét foglalkoznak a 27 uniós tagállam Európa-ügyi miniszterei a magyarországi jogállamisággal az úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásban, írta csütörtökön a Népszava.

Az eljárást még 2018-ban kezdeményezte az Európai Parlament, de azóta nem sokat haladt előre. A következő lépésről az Európai Unió Tanácsában ülő miniszterek dönthetnének. Ők időnként meghallgatják magyar kollégáikat, de sem a megszüntetésig, sem a továbbléptetésig nem jutottak el.

A Tanács félévente cserélődő vezetését januárban a nemrég megválasztott svéd kormány vette át. Ahogy arról korábban írtunk, a svéd elnökségi program egyik fő pontja a jogállamiság védelme.

Először egyeztetnek az egyeztetésről

Jessika Roswall svéd Európa-ügyi miniszter szerint márciusban vagy áprilisban ülhetnek össze a magyar jogállamiság ügyében. Az elnökség először az Európai Bizottsággal és a többi tagállammal egyeztet, és utána, a bizottsági értékelésre támaszkodva dönti el, hogy egyszerű véleménycserét vagy hosszabb és a témák alaposabb megvitatására alkalmas találkozót kezdeményez-e.

A Népszavának több kormányzati illetékes bizonygatta: a jobbközép, liberális kormány irányvonalát nem befolyásolja, hogy a Svéd Demokraták külső támogatására szorul.

Az eljárás végén akár fel is függeszthetik az érintett tagállam egyes jogait. Ehhez egy későbbi lépésben egyhangú döntéssel kellene kimondani, hogy Magyarországon súlyosan és tartósan sérültek az uniós alapértékek, így a magyar és vele szövetséges lengyel kormány – amellyel szemben szintén elindult egy hetes cikk szerinti eljárás – kölcsönösen vétózhat. A mostani szakaszban négyötödös többséggel azt mondhatnák ki, hogy egy tagállamban veszélyben vannak az uniós alapértékek. A Népszava szerint ugyanakkor

a svéd uniós elnökség nem fogja szorgalmazni ezt.

A hetes cikkes eljárás külön fut azoktól a tavaly kezdődött, egymással összegabalyodott jogállami vitáktól, amelyek a Magyarországnak felcímkézett uniós költségvetési forrásokról és az azokon felüli helyreállítási alapról szólnak.

A svéd Európa-ügyi miniszter egy kérdésre válaszolva azt is elmondta: nem tartanak attól, hogy Magyarország engedményeket akarna a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáért cserébe. Valamennyi svéd kormányzati képviselő bizakodóan nyilatkozott a Népszavának, hogy a Parlament az ígéretekhez híven, február elején ratifikálni fogja Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!