Varga Judit a hetes cikkelyes eljárásról: A Fidesz győzelme mindent felülír

2022. május 23. – 17:51

frissítve

Varga Judit a hetes cikkelyes eljárásról: A Fidesz győzelme mindent felülír
Varga Judit újságírók gyűrűjében a hétfői meghallgatás előtt – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn hallgatják meg Magyarország kormányát az Európai Tanács brüsszeli ülésén a hetes cikk szerinti eljárás ügyében. Az eljárás elindításáról még 2018-ban döntött az Európai Parlament a Sargentini-jelentés után, azonban azóta sem haladt sokat előre – rengeteget csúsztak a meghallgatások a koronavírus-járvány miatt, majd idén az ukrajnai háború miatt is.

Az eljárásról a magyar kormány a kezdetek óta „nyíltan politikai ügyként” beszél, ezt pedig csak megerősítette Varga Judit igazságügyi miniszter hétfői nyilatkozata is. Az alapvetően jogállamisági és demokratikus problémákkal foglalkozó eljárásra ugyanis Varga szerint egyszerű politikai válasza van Magyarországnak:

„Április 3-án a magyar emberek döntöttek. Ők is követik az európai eseményeket, és az ő válaszuk erre az eljárásra az, mint az összes jogállamisággal kapcsolatos témakörre: támogatják a magyar kormány Európa-politikáját, és tudják, hogy amit a magyar nemzeti konzervatív kormány tesz, az a magyar emberek érdekében történik.

Egy több, mint hárommilliós felhatalmazás úgy gondolom, hogy mindent felülír és mindenre megfelelő választ ad.”

– emelte ki Varga Judit. Az Euronews szerint a miniszter hozzátette: „történelmi mértékű felhatalmazást” kapott a magyar kormány.

A hírcsatorna beszámolt a dán külügyminiszter nyilatkozatáról is: Jeppe Kofod szerint az EBESZ komoly problémákat tárt fel a választási kampányban, amiről reméli, őszinte és nyílt vita lesz a meghallgatáson. A jogállamiság magyarországi helyzete pedig nagy kihívást jelent az EU-nak: „Ez egy olyan dolog, amit a tagállamok vállalnak, amikor belépnek az Európai Unióba” – mondta Kofod.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!