Megszavazta a svéd parlament, Ulf Kristersson az ország új miniszterelnöke

2022. október 17. – 14:32

Megszavazta a svéd parlament, Ulf Kristersson az ország új miniszterelnöke
Ulf Kristersson – Fotó: Anders Wiklund / TT News Agency / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd parlament hétfőn megválasztotta miniszterelnöknek a konzervatív Mérsékelt Pártot vezető Ulf Kristerssont, aki hárompárti koalíció élén fog kormányozni, írja az MTI.

A Mérsékelt Párt a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal tudott megállapodni kisebbségi kormány megalakításáról. A kabinetet a bevándorlásellenes, nacionalista Svéd Demokraták párt kívülről támogatja majd a megállapodás értelmében, cserébe ezért beleszólást kapnak a kormányzati döntésekbe.

A 349 fős törvényhozásban 176-an szavaztak Kristersson mellett és 173-an ellene.

Ulf Kristersson, aki a szociáldemokrata Magdalena Anderssontól veszi át a kormányfői posztot öt héttel a svédországi parlamenti választások után, kedden mutatja be az új kormány tagjait. Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként.

A szélsőjobboldali gyökerű Svéd Demokraták erősödését nem lehet egy mondatban teljesen megmagyarázni, de a Stockholmban megkérdezettek legtöbbje egyértelműen a bevándorlást nevezte meg fő indoknak. Ez ugyanis a helyiek szerint tényleg komoly probléma, ráadásul az idei választás alatt kampánytéma lett a bevándorlás és az erőszakos bűncselekmények kapcsolata is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!