Csütörtök legfontosabb fejleményei az orosz-ukrán háborúban

2022. november 18. – 07:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy megszokhatták az olvasók, új nap új hírfolyamot indítunk az orosz-ukrán háború tudósításában. A csütörtöki teljes hírfolyamot itt olvashatja vissza, a péntekit pedig kezdjük el a legfontosabb csütörtöki fejleményekkel, címszavakban:

  • Tovább folytatódott a vizsgálat a kedden Lengyelországba csapódott rakéta ügyében. Joe Biden amerikai elnök vitába szállt Zelenszkij ukrán elnökkel, aki azt állította, hogy a rakéta nem ukrán eredetű. Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszországot terheli a végső felelősség a lengyelországi rakétaincidensért. Ukrán szakértők is megérkeztek Lengyelországba, hogy megvizsgálják a helyszínt.
  • Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy megpróbálja támogatni Zelenszkijt az általa „nem szándékosnak” nevezett incidens után. Duda szerint nem találtak második rakétára utaló nyomokat.
  • Joe Biden amerikai elnökre várt a lengyel kormány, a Bali szigetén rendezett G20-találkozón résztvevő elnök viszont épp aludt, ezért késlekedtek sokáig Varsóban kedd este lengyel területre hullott rakétáról szóló hírek közlésével – derítette ki a Gazeta Wyborcza lengyel napilap.
  • Ukrajna több régióját is tüzérségi támadások és légicsapások érték, például Odesszát, Mikolajivot és Dnyiprót. A dnyiprói városháza egy alkalmazottja is megsérült. Több gázlétesítményt és egy nagyobb rakétagyárat is találat ért.
  • Ukrán jelentések szerint eközben Oroszország megerősíti védelmi állásait Herszon keleti részében.
  • Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról – jelentette be António Guterres ENSZ-főtitkár.
  • Az Interfax hírügynökség az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij tájékoztatása alapján közölte, hogy kínzások jeleit találták meg annak a 63 civil embernek a holttestén, akiket Herszon közelében találtak meg.
  • A hét elején Törökországban találkozott a CIA és az orosz hírszerzés vezetője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!