Nyolc hónappal a háború kitörése után recesszióba fordult az orosz gazdaság

2022. november 18. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország hazai összterméke (GDP) 4 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben (az első negyedévben még 3,5 százalékkal nőtt) az orosz statisztikai hivatal adatai szerint. Ez már a második egymást követő negyedéves visszaesés, ami azt jelenti, hogy az ország gazdasága recesszióba fordult – írja a Business Insider.

Korábban az orosz kormány egy belső jelentése is arról írt, akár tíz évig is recesszióban maradhat az orosz gazdaság, miután az ország hosszabb és mélyebb gazdasági recesszióval nézhet szembe az amerikai és európai szankciók miatt, és veszélybe kerülhetnek azok az iparágak, amelyekre az ország gazdasága évek óta támaszkodik.

A harmadik negyedéves csökkenés annak fényében nem tűnik komoly visszaesésnek, hogy korábban 7 százalékos visszaesésről is érkeztek jóslatok. Elvira Nabiullina vezető orosz jegybankár az orosz törvényhozóknak is elismerte, hogy a helyzet rosszabbodhat, és hozzátette, az orosz központi bank arra számít, hogy az ország gazdasága 2022-ben 3-3,5%-kal zsugorodik majd – írja az Insider az orosz hírügynökségre hivatkozva.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!