Háborús bűnökkel vádolják az oroszok Ukrajnát egy orosz foglyok kivégzését ábrázoló videó miatt

2022. november 18. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium azután adott ki kemény hangvételű közleményt, hogy feltűnt egy videó, amelyen állításuk szerint ukrán katonák lőnek fejbe tíz orosz foglyot. A minisztérium közleménye szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy az ukránok tömegével végzik ki a fegyvertelen orosz foglyokat, és a Zelenszkij által vezetett rezsim és a támogatói borzalmas természetéről is sokat elmond.

Mint írták, „a védtelen orosz foglyok fejbe lövését nem lehet »tragikus kivételnek« beállítani”, és kiemelték, hogy eközben az ukrán foglyokkal szembeni bánásmód mindenben megfelel a genfi egyezményben foglaltaknak. Az orosz fél szerint nem is ez volt az egyetlen, vagy az első ilyen eset, állításuk szerint rendszeresen előforduló, a kijevi vezetés által támogatott, annak szövetségesei által elnézett gyakorlatról van szó. Hozzátették ugyanakkor, hogy Zelenszkij előbb-utóbb felelni fog az általa elkövetett háborús bűnökért.

Az ENSZ emberi jogi szervezete, az OHCHR éppen a héten közölte, hogy mindkét fél megsérti a hadifoglyok emberi jogait – az oroszoknál kínzások és nem megfelelő bánásmód merült fel leggyakrabban, különösen a fogvatartás idején, a túloldalon pedig az elfogás és az evakuálás során volt jellemző a nem megfelelő bánásmód, és olykor itt is előfordultak kínzások a fogvatartás alatt is. A Guardian szerint az ominózus videó létezik, azt látták is, de annak hitelességét nem lehet igazolni.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!