Ismeretlen helyen lévő fegyházba szállítják az Oroszországban letartóztatott amerikai kosárlabdázót

2022. november 9. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszországban letartóztatott amerikai kosárlabdázót, Brittney Grinert a múlt héten elszállították a Moszkva közeli fogvatartási központból, és úton van egy ismeretlen helyen lévő fegyházba – közölte szerdán a sportoló jogi csapata.

Sem Griner pontos tartózkodási helye, sem végső úti célja nem ismert – áll a jogi csapat közleményében, hozzátéve, hogy az orosz eljárásoknak megfelelően az ügyvédeit és az amerikai nagykövetséget is értesíteni kell, amint megérkezik úti céljához. Az értesítésre akár két hétig is várni kell – írja a Guardian.

A 31 éves, kétszeres olimpiai aranyérmes kosárlabdázót február 17-én – egy héttel az Ukrajna elleni invázió kezdete előtt – őrizetbe vették a moszkvai Seremetyjevói repülőtéren, mert kannabiszolajat tartalmazó vape-patronok voltak nála, aminek a használata tilos Oroszországban. Több hónapnyi fogvartatás után, augusztus 4-én kábítószer-csempészet miatt kilenc év börtönbüntetésre és egymillió rubeles pénzbírságra ítélte őt egy orosz bíróság. Griner ugyan bűnösnek vallotta magát, de azt mondta, hogy nem akarta megszegni a törvényeket. November elején amerikai tisztviselők látogatták meg, miután elutasították az ítélete ellen benyújtott fellebbezését.

November 9-én a Fehér Ház közleményt adott ki arról, hogy „továbbra is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kiszabadítsák”. Karine Jean-Pierre sajtótitkár közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök utasította kormányát, hogy „gyakoroljanak hatást Griner orosz fogvatartóira, hogy javítsanak a vele való bánásmódon és a fogva tartása körülményein”. A Fehér Ház közleménye szintén nem közölt részleteket Griner hollétéről.

A Biden-kormányzat július végén fogolycsere-megállapodást javasolt Oroszországnak Griner, valamint Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogos szabadon bocsátása érdekében, de Moszkva nem reagált pozitívan az ajánlatra. „Annak ellenére, hogy az oroszok nem folytatnak tárgyalásokat, az amerikai kormány továbbra is nyomon követi ezt az ajánlatot, és minden rendelkezésre álló csatornán keresztül alternatív megoldási lehetőségeket javasol az oroszoknak” – mondta Jean-Pierre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!