Elutasította a bíróság Griner fellebbezését, az amerikai kosárlabdasztárt kilenc évre ítélte az orosz bíróság

2022. október 25. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az illetékes orosz bíróság az amerikai kosárlabdasztár, Brittney Griner fellebbezését, és fenntartotta az augusztusban rá kirótt kilencéves börtönbüntetést.

A 31 éves, kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres női NBA-bajnok, nyolcszoros All-Star-játékos Grinert 2022. február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. Griner a WNBA-szezonok közti szünetekben az orosz bajnokságban (a Jekatyerinburg csapatában) is játszott, ezért Oroszországban is ismert sportolónak számít.

Griner – pontosabban ügyvédei – a per során azzal védekeztek, hogy csak ritkán és csak Arizonában használt orvosi marihuánát, ahol egyébként is legális. Orvos írta fel neki a sportsérüléseiből fakadó fájdalmak enyhítésére, de csak azért kerültek a patronok a bőröndjébe, mert sietve pakolt.

A sportoló börtönéből intézett videóüzenetet a fellebbezést elbíráló három bíróhoz, ebben kifejezte reményét arra, hogy a bíróság módosítja büntetését, mely „lelkileg nagyon-nagyon megterhelő” volt számára.

Komoly bűncselekményeket elkövető emberek sem kapnak ilyen súlyos büntetést.

A vádat képviselő ügyészség szerint a bíróság „korrekt módon” döntött, a sportoló ügyvédje, Alexandr Bojkov viszont azt állította: „Egyetlen bíró sem merné eskü alatt állítani, hogy ez a büntetés megfelel az orosz büntető törvénykönyv rendelkezéseinek.” Egyelőre nem világos, van-e valamilyen további jogorvoslati lehetőség, ami Griner igénybe vehet.

A Fehér Ház is kirakatpernek nevezte az eljárást, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó elmondta, hogy Joe Biden elnök ismételten követelte a sportoló szabadon bocsátását. A fellebbezési folyamatról tudósító BBC-nek egy, a fellebbezés meghallgatásán részt vevő amerikai diplomata azt mondta, hogy az ítélet „túlzott és aránytalan”.

A Bojkov által vezetett jogászcsapat reménykedett abban, hogy sikerült elérni azt, hogy Grimer részese legyen egy amerikai–orosz fogolycserének. Ahogy a fogolycserében szóba került bűnözőket bemutató cikkünkben írtuk, a Kreml által belengetett alku ékköve az a Viktor But lett volna, aki a Szovjetunió idején a KGB ügynöke volt, később pedig a „halál kalmára”-ként nemzetközileg ismert drágakőcsempésszé és fegyverkereskedővé vált (az ő élete ihlette a Nicholas Cage főszereplésével készült, 2005-ös Fegyvernepper című filmet). A Grimer-ügyről és annak túszdiplomáciai vetületeiről itt olvashatnak részletesen.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!