Kilenc év börtönre ítélte az orosz bíróság Brittney Grinert

2022. augusztus 4. – 18:00

Kilenc év börtönre ítélte az orosz bíróság Brittney Grinert
Brittney Griner a bírósági meghallgatás előtt – Fotó: EVGENIA NOVOZHENINA / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kábítószer-csempészet miatt kilenc év börtönbüntetésre és egymillió rubeles (átszámítva hat és fél millió forint) pénzbírságra ítélte az orosz bíróság csütörtökön Brittney Griner amerikai kosárlabdázót, írja a CNN.

A 31 éves Grinert hat hónapja, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában. A sportoló július 7-én elismerte bűnösségét a bíróságon. Azzal védekezett, hogy sietve pakolt, ezért a kérdéses patronok véletlenül kerültek a táskájába. Azonban a bíróság nem hitt neki, szerintük szándékosan tette el a patronokat.

Ügyvédei azzal érveltek, hogy Griner ritkán és csak Arizonában használt orvosi marihuánát, ahol egyébként is legális. Orvos írta fel neki a sportsérüléseiből fakadó fájdalmak enyhítésére.

A bíróság az ítélet kiszabásakor figyelembe vette a sportoló egészségi állapotát, karitatív tevékenységét, és azt, hogy részben beismerte bűnösségét, megbánást tanúsított. Utolsó vallomásában a kétszeres olimpiai bajnok kosárlabdázó bocsánatot kért a bíróságtól, és azt mondta, nem állt szándékában megsérteni az orosz törvényeket. A Grinert képviselő ügyvédek csalódásnak nevezték az ítéletet, szerintük a bíróság egyáltalán nem vette figyelembe az általuk bemutatott bizonyítékokat. Ugyanakkor fellebbeznek a döntés ellen.

Joe Biden amerikai elnök elfogadhatatlannak nevezte a döntést. Biden szerint az ítélet is azt bizonyítja, ami az egész világ számára nyilvánvaló, hogy a sportolót jogtalanul tartották fogva Oroszországban. Hozzátette: a kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy Griner és a kémkedéssel vádolt Paul Whelan visszatérhessen az Egyesült Államokba. Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az ítélet újfent rávilágít az orosz igazságszolgáltatással kapcsolatos aggályaikra, és arra, hogy Moszkva politikai célokra használja a jogtalan fogvatartásokat.

Arról, hogy egy éppen zajló háború közepén hogyan vált Griner egy geopolitikai játszma sokadik, de mindezidáig talán legnagyobb halnak számító résztvevőjévé, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk. Azt is körüljártuk, hogy az Egyesült Államok a legismertebb orosz elítéltet, Viktor But fegyverkereskedőt adná át Oroszországnak, cserébe Grinerért és egy másik elfogott amerikaiért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!