Az orosz katonák maradványai megfertőzték a luhanszki ivóvizet

2022. november 9. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében környezeti problémák vannak a spontán eltemetett helyi lakosok és a temetetlen orosz katonák maradványai miatt, amelyek már megfertőzték az ivóvizet – közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója szerdán a Facebookon.

„A luhanszki régiót a csataterek nagy orosz temetővé változtatják” – fogalmazott a kormányzó. Kifejtette, hogy a megye ökológiáját veszélyezteti a nagyszámú, hevenyészve elföldelt elhunyt és a harcokban meghalt orosz katonák maradványai. Hozzátette, hogy a megye hatóságai az ukrán erők által felszabadított területeken átmenetileg hűtőkbe gyűjtik össze az orosz katonák holttesteit, a tetemek sorsáról majd később döntenek. Kitért arra, hogy súlyos a helyzet Bilohorivka településen, amelyet az orosz csapatok folyamatosan ágyúznak és bombáznak. Szavai szerint a település már teljesen elpusztult. Szerinte legalább tíz évre van szükség a luhanszki régióban a létfontosságú infrastrukturális létesítmények és a lakott területek fő útvonalainak aknamentesítésére, hogy megkezdődhessen a helyreállítás. Az egész régióban még ennél is több időre lesz szükség.

Komoly gondot okoznak a műanyagaknák, amelyeket fémdetektorral nem lehet megtalálni. Nem tanácsolja a lakosoknak a visszatérést a megye orosz csapatoktól felszabadított területeire sem. Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban csaknem 800 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt a háború kezdete óta mostanáig megközelítőleg 77 950. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!