Lengyel kormányfő: Amíg az utolsó orosz katona el nem hagyja Ukrajnát, addig gyakorlatozunk

2022. november 9. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO fegyveres erői addig fogják gyakorolni és erősíteni együttműködési képességeiket, amíg az utolsó orosz katona el nem távozik Ukrajnából – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán a délkelet-lengyelországi Nowa Debában, a visegrádi országok közös, Puma-22 fedőnevű hadgyakorlatán.

Mateusz Morawiecki – Fotó: Artur Widak / 2022 Anadolu Agency
Mateusz Morawiecki – Fotó: Artur Widak / 2022 Anadolu Agency

Az Eduard Heger szlovák kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten Morawiecki megerősítette: a múlt péntektől szerdáig tartó gyakorlaton több mint 1700 katona vett részt, a visegrádi csoport (V4) országaiból érkező katonák mellett amerikaiak és britek is. "Az amerikai és a brit katonákkal együtt egyik gyakorlatot tartjuk a másik után. Az együttműködési képességeket addig fogják tökéletesíteni, amíg, mint reméljük, az utolsó orosz katona el nem megy Ukrajnából. A nagyon szoros együttműködés a valódi európai értékek, a szabadság, a szolidaritás, a biztonság és a szuverenitás védelmében szükséges" – mondta Morawiecki, aki szerint ezen értékekért ma Ukrajnában zajlik a harc. Lengyelország jövőre 100 milliárd, sőt, talán mintegy 130 milliárd" zlotyt (8,6 ezer milliárd – 11,2 ezer milliárd forint) szán a hadsereg korszerűsítésére, a bruttó hazai termék (GDP) 3-4 százalékára emelik az ország védelmi kiadásait.

Szlovákia szintén befektet a hadsereg korszerűsítésébe azért, hogy Lengyelországgal és más szövetségesekkel együtt garantálhassa állampolgárai biztonságos életét. A közös hadgyakorlatoknak szerepük van az elrettentő képességek fejlesztésében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!