Az oroszok állítják, újabb csónakos támadást vertek vissza a zaporizzsjai atomerőműnél

2022. október 19. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

A megszálló orosz hatóság közlése szerint kedd éjjel meghiúsult a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására indított újabb ukrán akció.

Az egyik vezető tisztségviselő a RIA Novoszty állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az ukrán különleges erők mintegy harminc csónakkal próbálták megközelíteni a Dnyipro folyó partján található atomerőművet, de az orosz erőknek sikerült visszavernie a partraszállási kísérletet. A hírt külső forrásból eddig nem erősítették meg, mint ahogy azt sem, hogy az Oroszország által 2014 óta megszállva tartott Krím félsziget felett több ukrán drónt leszedett a helyi légvédelem.

Oroszország az invázió első napjaiban foglalta el Európa legnagyobb atomerőművét, melyet ukrán csapatok többször is sikertelenül próbáltak meg visszaszerezni. Az erőmű a csak felerészben elfoglalt Zaporizzsja megye annexióját követően az ukrán személyzettel együtt a Roszatom orosz állami vállalat alá került – a személyzetet egyébként a vezetőség fenyítésével próbálják együttműködésre bírni. Ahogy arról többször is írtunk, az élő pajzsnak használt erőmű állapota a megszállás óta ijesztő mértékben leromlott. A Nemzetközi Atomügynökség szeptemberi helyszíni szemléjét követően közölte, hogy „tarthatatlan a helyzet” az erőműben, orosz katonák és járművek állomásoznak az egyik turbinacsarnokban, a nukleáris üzemanyagot és a szilárd radioaktív hulladékot tároló létesítményeket is magában foglaló egyik épület teteje találat miatt megsérült.

Orosz katonai terepjáró a zaporizzsjai erőmű előtt – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Orosz katonai terepjáró a zaporizzsjai erőmű előtt – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

A harcok és a karbantartási nehézségek miatt a zaporizzsjai erőmű karbantartóinak állandóan műszaki problémákkal kell szembesülnie; előfordult, hogy kiesett az atomerőmű utolsó fő távvezetéke, megszakadt az összeköttetés az erőmű és az ukrán hálózat között, a külső áramellátást rakétacsapás miatt kellett egy időre megszakítani. Szeptember közepén pedig javítások miatt mind a hat reaktorát le kellett állítani, de ezeket október elején – a fűtés miatt – újraindították.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!