Biden: Putyin hihetetlenül nehéz helyzetben van

2022. október 19. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt hadiállapot „kétségbeesett taktika” és az „egyetlen megmaradt eszköz” – mondta Joe Biden amerikai elnök.

Putyin szerdán hadiállapotot hirdetett ki Ukrajna négy, Moszkva által elcsatolt régiójában, és minden oroszországi regionális kormányzónak olyan rendkívüli jogköröket adott, amelyek az egész országra kiterjedő új korlátozások előtt nyitnak utat.

Biden erre reagálva azt mondta: „Vlagyimir Putyin hihetetlenül nehéz helyzetben van, és úgy tűnik, hogy egyetlen eszköz áll rendelkezésére: brutálisan bánik az ukrán állampolgárokkal, megpróbálja megfélemlíteni őket, hogy kapituláljanak.”

A rendelet a helyi orosz adminisztráció hatáskörét jelentősen megnöveli. Az erről szóló bejelentést Putyin a nemzetbiztonsági tanács televízióban közvetített ülésén tette meg. Az orosz elnök nem részletezte azonnal, hogy milyen lépéseket foganatosítana a hadiállapot keretében, de azt mondta, hogy rendelete csütörtöktől hatályos. Putyin ezen kívül elrendelte a területi védelmi erők létrehozását is az elcsatolt régiókban.

Az eddigi nemzetközi gyakorlat szerint egyebek mellett a hadiállapot kijárási tilalommal, a polgári személyek mozgásának korlátozásával, a kommunikáció fokozottabb ellenőrzésével, mindenféle politikai szerveződés és tiltakozás betiltásával jár.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!