Putyin hadiállapotot rendelt el a megszállt megyékben

2022. október 19. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz elnök szerdán aláírt egy rendeletet, mellyel beáll a hadiállapot az Oroszország által – illegitim módon – elcsatolt négy ukrán megye, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területén. A rendelet a helyi orosz adminisztráció hatáskörét jelentősen megnöveli. Az erről szóló bejelentést Putyin a nemzetbiztonsági tanács televízióban közvetített ülésén tette meg. Szó szerint ezt mondta:

„Aláírtam egy rendeletet a hadiállapot bevezetéséről az Orosz Föderáció négy területére vonatkozóan. A rendeletet azonnali jóváhagyásra küldik a Szövetségi Tanácsnak és az Állami Dumának.”

Az orosz elnök azt nem részletezte, hogy mivel jár a hadiállapot, de az eddigi nemzetközi gyakorlat szerint egyebek mellett a hadiállapot kijárási tilalommal, a polgári személyek mozgásának korlátozásával, a kommunikáció fokozottabb ellenőrzésével, mindenféle politikai szerveződés és tiltakozás betiltásával jár.

Ahogy arról részletesen írtunk, az említett négy megyét Oroszország a szeptemberi háborús kudarcokat követően egy villámgyorsan lezavart, eljárásában és eredményében is teljesen illegitim népszavazást követően csatolta el Ukrajnától. Az eljárás bizarr mivoltát mutatja, hogy Donyeck nagyjából negyven százaléka, Zaporizzsja egyharmad része nincs is orosz fennhatóság alatt, Herszon egy részének kiürítését pedig épp ezekben az órákban kezdi meg a megszálló orosz hatóság.

Putyin a hadiállapot bejelentésével egy időben arra is utasította Mihail Misusztyin miniszterelnököt, hogy állítson fel egy „speciális irányító testület”-et, mely a megszállt területeken biztosítja a „különleges katonai művelet” sikerét.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!