Az Enerhoatom újraindíthatja a zaporizzsjai atomerőmű két reaktorát

2022. október 5. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán energiavállalat, az Enerhoatom újraindíthatja Európa legnagyobb atomerőművét – írja a Guardian.

Augusztus végén a zaporizzsjai atomerőmű mind a hat reaktorát lekapcsolták az ukrán elektromos hálózatról, szeptember közepén pedig az összes reaktor leállításáról döntött a vállalat. Azóta a tüzérségi támadásban megrongálódott áramvezetékek helyreállításán dolgoztak, és fokozatosan kapcsolták vissza az elektromos hálózatra az erőművet, hogy biztosítsák a reaktorok hűtését. A tél közeledtével viszont a fagyás veszélye is megnövekedett, a fűtést pedig csak úgy tudják biztosítani, ha működésbe hozzák a reaktorokat is.

Petro Kotin, az Enerhoatom elnöke azt nyilatkozta, hogy a vállalat a következő napokban újraindíthat két reaktort, hogy „a tél közeledtével megvédje a biztonsági berendezéseket a hőmérséklet csökkenésétől”.

„Ha alacsony a hőmérséklet, akkor minden lefagyhat, és a biztonsági berendezés is megsérülhet. Tehát fűtésre van szükség, és az egyetlen fűtés a működő reaktorból származik” – magyarázta.

A reaktorok leállása mellett is katasztrófához vezethet a rendszerek károsodása vagy a hideg időjárás miatti meghibásodás – mondta a cég elnöke.

A zaporizzsjai atomerőműbe szeptember közepén bejutottak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei, az általuk készített jelentést Aszódi Attila nukleáris szakértő, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárának segítségével értelmeztük.

A NAÜ határozatban szólította fel Oroszországot, hogy hagyják el a zaporizzsjai atomerőművet, egyben felszólították az orosz hadsereget és a Roszatom orosz atomenergetikai konszernt, hogy haladéktalanul hagyjanak fel minden tevékenységükkel az atomerőmű területén, és adják át a létesítmény ellenőrzését az ukrán hatóságoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!