A gázárak ideiglenes korlátozását javasolja Ursula Von der Leyen

2022. október 5. – 20:17

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos szakaszába lépett az energiaválság, az EU-nak meg kell fontolni a gázárak ideiglenes korlátozását, továbbá a villamosenergia-termeléshez felhasznált gáz árplafonjának bevezetését – írta Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetőinek szerdán küldött levelében.

Az orosz-ukrán háború energiabizonytalansághoz vezetett, és soha nem tapasztalt szintre emelkedtek az energiaárak. Bár az uniós beavatkozások következtében a gázárak csökkentek valamelyest, továbbra is nagyon magasak, és súlyos terhet rónak az emberekre és a gazdaságra – fogalmazott a bizottság elnöke.

Von der Leyen a megbízható beszállítókkal, az Egyesült Államokkal és Norvégiával való tárgyalások fokozását sürgette, hogy ezzel is csökkentsék gáz árát. A közös uniós gázbeszerzéssel el kell kerülni szerinte, hogy a tagállamok túllicitálják egymást a világpiacokon, és ezzel felhajtsák az energiárakat.

Von der Leyen azt javasolta továbbá, hogy a tagállamok az unióval közösen dolgozzanak ki beavatkozási lehetőséget a földgázpiaci árak korlátozására. A földgáz nagykereskedelmi árát az EU teljes területén a hollandiai földgáztőzsde (TTF) határozta meg eddig, de az elnök levele szerint az EU megkezdte egy kiegészítő uniós árindex kidolgozását, amely jobban tükrözné az európai energiaügyi valóságot, és ármérséklő hatású piacot biztosítana.

„Egy ilyen kiegészítő referenciaindex bevezetéséig fontolóra kell vennünk a TTF-hez kapcsolódó árkorlátozást oly módon, hogy az továbbra is biztosítsa Európa és valamennyi tagállam gázellátását” – fogalmazott a levélben.

Von der Leyen azt is írta, hogy az EU-nak meg kell fontolnia a villamosenergia-termelésre használt gázárplafon bevezetését is. A felső határt úgy kell kialakítani szerinte, hogy az ne növelje a teljes gázfogyasztást. A bizottság elnöke úgy gondolja továbbá, hogy az EU-nak többet kell beruháznia a kontinens energiafüggetlenségébe és a zöld energiára való átállásba.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!