Az üzemeltető cég szerint az oroszok elrabolták és valószínűleg kínozzák a zaporizzsjai atomerőmű igazgatóhelyettesét

2022. október 11. – 17:36

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz terroristák elrabolták hétfőn a zaporizzsjai atomerőmű emberi erőforrásokért felelős vezérigazgató-helyettesét, Valerij Martinyukot, ismeretlen helyen tartják fogva, és valószínűleg kínozzák.

– közölte kedden az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat, mely úgy véli, az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottainak személyi adatairól akarnak információt kicsikarni. Ezekre az információkra pedig azért van szükségük, hogy az ukrán személyzetet átkényszerítsék a Roszatom orosz atomenergetikai konszern soraiba. Az Enerhoatom közleménye szerint „az orosz megszállók a szó szoros értelmében kínzást alkalmaznak a zaporizzsjai nukleáris létesítmény dolgozóival szemben, nem riadnak vissza a kegyetlen zaklatástól”.

A vállalat ezért felhívással fordult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójához, hogy segítsen kiszabadítani az elrabolt vezérigazgató-helyettest. A zaporizzsjai atomerőmű körülbelül hét hónapja orosz megszállás alatt van, de továbbra is ukrán személyzet működteti – miközben orosz katonák élő pajzsnak használják a létesítményt.

Ihor Murasovot, a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját október 1-jén rabolták el oroszok, majd október 3-án elengedték. Annak ellenére, hogy nem került nyilvánosságra olyan információ, mely szerint kínozták volna, Murasov szabadon engedése után a NAÜ-vel közölte, hogy inkább visszavonul. A feladatait Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke vette át.

Vlagyimir Putyin egyébként pont kedden találkozik Szentpéterváron a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, Rafael Grossival, aki a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetről, és a NAÜ által szorgalmazott biztonsági övezetről kíván tárgyalni az orosz elnökkel.

A NAÜ szeptemberi helyszíni szemléjét követően közölte, hogy „tarthatatlan a helyzet” az erőműben, orosz katonák és járművek állomásoznak az egyik turbinacsarnokban, a nukleáris üzemanyagot és a szilárd radioaktív hulladékot tároló létesítményeket is magában foglaló egyik épület teteje találat miatt megsérült. A harcok és a karbantartási nehézségek miatt a zaporizzsjai erőmű karbantartóinak állandóan műszaki problémákkal kell szembesülnie; előfordult, hogy kiesett az atomerőmű utolsó fő távvezetéke, vagy megszakadt az összeköttetés az erőmű és az ukrán hálózat között. Szeptember közepén pedig javítások miatt mind a hat reaktorát le kellett állítani, de ezeket október elején – a fűtés miatt – újraindították. A déli front közvetlen közelében található erőmű kálváriája jelenleg is tart; a hétfői orosz rakétacsapások megrongálták a külső áramellátást biztosító vezetéket, melyet szerencsére gyorsan sikerült helyreállítani.

(via MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!