Bahmut városánál most a legnehezebb a helyzet, nincs civil áldozata a belgorodi lövöldözésnek

2022. október 16. – 08:11

frissítve

Bahmut városánál most a legnehezebb a helyzet, nincs civil áldozata a belgorodi lövöldözésnek
Gyerekek fociznak az orosz katonai csapások által lerombolt 134-es számú harkivi iskola játszóterén 2022. október 14-én – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Az orosz rakéták akkor csapnak le Zaporizzsjára, amikor az emberek legmélyebb álmukat alusszák” – mondja Olekszandr Sztaruk, aki 2020 óta vezeti a délkelet-ukrajnai régiót.

A kormányzót február 24-én hajnali 5.08-kor az ágyában érte a telefon, így tudta meg, hogy az oroszok egyik első rakétája eltalálta a helyi légvédelmi rendszert. Közel nyolc hónappal elteltével még ugyanilyen hajnali hívásokat kap.

Sztaruk szerint az oroszok általában hajnali 2-kor, 4-kor és 6-kor támadnak rakétáikkal.

Romos házakról, utakról készült fényképek után az újjáépített Ukrajnát mutatja be posztjában az ukrán védelmi minisztérium. Azt írják:

Fél év telt el azóta, hogy az orosz megszállókat kiűzték a Kijevi régióból. Az ukránok eltakarítják a romokat. Lépésről lépésre. Házról házra. Ez így lesz ezután is, az orosz sötétség és zsarnokság felett aratott teljes győzelemig.

Izrael a háború kezdetekor számított egy újabb bevándorlási hullámra Ukrajnából, azóta mintegy 13 ezer zsidó származású ukrán érkezett az országba. Az azonban váratlanabbul érte Izraelt, hogy kétszer ennyien érkeztek Oroszországból, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden nyolcadik orosz zsidó elhagyta az országot.

A kivándorlók száma azóta ugrott meg, amióta Putyin szeptemberben bejelentette a részleges mozgósítást.

Ukrajnai zsidó menekültek egy Izraelbe tartó repülőgépen 2022. március 10-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Ukrajnai zsidó menekültek egy Izraelbe tartó repülőgépen 2022. március 10-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP

A belarusz védelmi minisztérium szerint 9000-nél is kevesebb orosz katona állomásozik majd az országban a határok védelmére létrehozott csapatösszevonás részeként.

A múlt héten Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt mondta, hogy csapatait az orosz erőkkel együtt az ukrán határ közelébe telepítik válaszul az Ukrajna és a Nyugat felől érkező fenyegetésekre.

Az első orosz csapatokat szállító szerelvények már megérkeztek Belaruszba, de még napokig tarthat, amíg a teljes létszám, vagyis a nagyjából 9000 katona elfoglalja állomáshelyét. Az érkező orosz erőkről itt láthat pompás fényképeket. Október elején Lukasenko így beszélt a háborúról:

„Ami az ukrajnai különleges katonai műveletet illeti, részt veszünk benne. Nem titkoljuk. De nem ölünk meg senkit. Sehová sem küldjük a hadseregünket. Nem szegjük meg kötelezettségeinket.”

A Kijevi régió lakosai felelősségteljes magatartást tanúsítottak, így elkerülhetővé vált a szombat esti áramkimaradás – közölte a régió kormányzója. Olekszij Kuleba szerint a lakosok 7%-kal csökkentették az energiafogyasztásukat, így az orosz rakátacsapásokban megrongált energetikai létesítmények ellenére nem volt sehol áramszünet, aki azt kérte:

„Este kapcsoljanak ki legalább egy elektromos készüléket és a ne égessék feleslegesen a világítást!”

A háború kezdete óta megölt gyermekek száma jelenleg 423 – közölte az ukrán főügyészség.

További 810 gyermek megsérült a konfliktusban, a legtöbb kiskorú áldozat Donyeck, Harkiv és Kijev régiókból származik. A számok nem véglegesek, mert folyamatban van a megszállt, vagy harcoktól sújtott területeken az elhunytak és sebesültek összegyűjtése.

(Guardian)

A kijevi kulturális minisztérium szerint orosz katonák agyonlőttek egy ukrán zenészt az otthonában, miután az nem volt hajlandó részt venni egy koncerten a megszállt Herszonban.

A minisztérium szerint az október 1-jei koncerten az oroszok a Gilea kamarazenekart akarták felléptetni, amelynek Jurij Kerpatenko volt a vezető karmestere. Ám Kerpatenko megtagadta, hogy részt vegyen azon a koncerten, amelyen „a megszállók a ”békés életet„ akarták demonstrálni Herszonban” – olvasható a minisztérium Facebook-oldalán közzétett közleményében.

(Guardian)

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentése szerint az oroszok valószínűleg képtelenek olyan ütemben fejlett hadieszközöket legyártani, mint amilyen ütemben felhasználják azokat.

A brit hírszerzés azt is megjegyzi, hogy az olyan támadások, mint például a hétfői rakétacsapás-sorozat, amely során 80 orosz rakétát lőttek ki Ukrajna-szerte, csak tovább csökkentik az oroszországi nagy hatótávolságú rakétakészleteket. Mivel nem tudják megfelelő ütemben pótolni a fegyvereket, az orosz hadsereg kevesebbszer teheti majd meg, hogy bármilyen célpontra lecsap.

A hétfői támadással kapcsolatban még azt is megjegyzi a jelentés, hogy az a kercsi hír felrobbantására adott válasz volt. Az ukránok elmondása szerint a rakéták felét sikerült kilőniük.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint a két önkéntes, akik szombaton tüzet nyitottak társaikra a belgorodi lőtéren, vallási vita után követte el a támadást.

A sajtóértesülések szerint legalább 11-en meghaltak és 15-en megsebesültek a támadásban. A régió kormányzója vasárnap nem erősítette meg az áldozatok számát, de azt elmondta, hogy a lövöldözésben nem halt meg sem civil, sem a régió állampolgára.

A két támadót a helyszínen agyonlőtték, az orosz védelmi minisztérium szerint terroristák voltak. A New York Times azt írja, hogy az elkövetők önkéntesként csatlakoztak az orosz hadsereghez, és egy lőtéren tartott lőgyakorlat során lőttek más katonákra.

Olekszij Aresztovics, Zelenszkij tanácsadója egy YouTube-interjúban azt mondta, hogy a támadók a közép-ázsiai tádzsikisztáni nemzetből származtak, de ez még nem nyert megerősítést. Az orosz minisztérium közölte, hogy a támadók a Független Államok Közösségéhez tartozó országból származtak. A szövetség kilenc volt szovjet köztársaságot tömörít, köztük Tádzsikisztánt. Tádzsikisztán túlnyomórészt muszlim vallású, míg az oroszok fele a kereszténység különböző ágait követi.

(Guardian)

Nem halt meg civil a belgorodi lőtéren történt szombati lövöldözésben – közölte Belgorod régió kormányzója vasárnap hajnalban.

A sajtóhírek szerint 11-en meghaltak és 15-en megsérültek a támadásban. Vjaseszlav Gladkov nem erősítette meg, hogy hányan haltak meg, csak arról beszélt, hogy katonák voltak az áldozatok.

A támadás az orosz védelmi minisztérium szerint terrorista cselekmény volt. „Két terroristát megöltek a helyszínen” – közölte szombaton a minisztérium. Úgy tudni, hogy az elkövetők valamelyik posztszovjet ország állampolgárai voltak. A New York Times azt írja, hogy a tettesek önkéntesként csatlakoztak az orosz hadsereghez, és egy lőtéren tartott lőgyakorlat során lőttek más katonákra.

(Guardian)

Bahmut városánál a legnehezebb most a helyzet a keleti fronton – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij néhány nappal azután, hogy az oroszbarát erők bejelentették, hogy közelebb vonulnak a városhoz.

A donyecki és a luhanszki régiókban is kemény harcok zajlanak, de az ukrán csapatok tartják a pozíciójukat – mondta az ukrán elnök szombati napi beszédében.

Az orosz csapatok hetek óta ostromolják Bahmutot. Az oroszok által támogatott szeparatista erők csütörtökön közölték, hogy elfoglaltak két közeli falut, Opjityint és Ivangrádot. A háború előtt 70 ezer lakossal büszkélkedő Bahmut a boráról és a sóbányájáról volt ismert.

(Guardian)

Az ukrán hadsereg szerint a háború kezdete óta elesett oroszok becsült száma elérte a 65 ezret – írja a Guardian.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának ma reggeli jelentése szerint a halottak száma 300-zal nőtt az elmúlt 24 órában. Emellett az elveszett harckocsik száma elérte a 2529-et, és eddig összesen 5193 páncélozott jármű semmisült meg.

  • Támadás történt egy belgorodi lőtéren, 11-en meghaltak, legalább 15-en megsebesültek. Az orosz védelmi minisztérium terrortámadásnak minősítette az esetet.
  • Az orosz-ukrán határhoz közeli Belgorodban egy eltérült lőszer miatt egy üzemanyagraktár is kigyulladt.
  • Rakétacsapás érte az ukrán áramszolgáltató egyik erőművét a Kijevi régióban.
  • Megérkeztek Belaruszba az első orosz csapatok a „regionális összevonás” részekén.
  • Elon Musk bejelentette, hogy a veszteségek ellenére a SpaceX továbbra is finanszírozza a Starlink műholdak használatát Ukrajnában.
  • Orosz kibertámadás érte a bolgár kormány honlapjait.
  • Lengyelország kijavította a Barátság kőolajvezeték szivárgását.
  • Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes azt mondta, az Egyesült Államok szankciókat vethet ki azokra a személyekre, vállalatokra vagy akár országokra, amelyek lőszert szállítanak Oroszországnak vagy támogatják az orosz hadiipart.
  • Az USA egy új, 625 millió dolláros csomag részeként további lőszereket és katonai járműveket küld Ukrajnának.
  • Szaúd-Arábia bejelentette, hogy 400 millió dollár értékű humanitárius segélyt nyújtanak Ukrajnának.

Ha szeretné elolvasni, hogy mi történt szombaton az orosz-ukrán háborúban, akkor kattintson ide.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!