Önparódiának indult, gyászba fulladt a lájkbajnokság heti versenye

2022. szeptember 11. – 18:40

frissítve

Önparódiának indult, gyászba fulladt a lájkbajnokság heti versenye
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megint eltelt egy hét, amiben az a rossz, hogy eltelt vele a hétvége is, és mindjárt itt a hétfő; és az a jó, hogy addig még pont van idő elmélyülni a Telex lájkbajnokságának heti fordulójában. Politikusok és utánfutóik kalandjai a közösségi média kommunikációs harcterén, toplisták, elemzés, váratlan tanulságok.

Nagyon fura, és egyben szomorú héten vagyunk túl úgy általában, a Facebook politikai szegleteit elnézve meg pláne. A tanárokért tüntető diákokkal kezdődött, egy lejárt szavatosságú mém bizarr, itt-ott önparódiának beillő diadalmenetével folytatódott, végül II. Erzsébet halálával a gyászposztok és a sírós-szomorú emojik borítottak el mindent és mindenkit. A politikusok amúgy is hajlamosak rájátszani az együttérzésre hírességek halálakor (még ha gátlástalanságban meg se közelítik a gyászpornó-bajnok Blikk szintjét), de a királynő halála láthatóan minden hazai politikust úgy letaglózott, mintha minimum a Windsor-ház titkos leszármazottai lennének.

Erről bővebben kicsit később, de előbb nézzük a heti toplistánkat; ennyi lájkot gyűjtöttek be a legnépszerűbb magyar politikusok a Facebookon:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor238 000
2.Szijjártó Péter170 000
3.Mesterházy Attila123 000
4.Hadházy Ákos120 000
5.Jakab Péter97 000
6.Gyurcsány Ferenc90 000
7.Varga Judit89 000
8.Novák Katalin84 000
9.Zsigmond Barna83 000
10.Ujhelyi István82 000
11.Karácsony Gergely68 000
12.Rétvári Bence61 000
13.Dúró Dóra46 000
14.Kálmán Olga43 000
15.Szabó Tímea43 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a szeptember 2., péntek reggel 9:25 és szeptember 9., péntek reggel 9:25 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Multiverse of Fidesz

Az Orbán-Szijjártó duó simán húzta be a hetet, amivel nagyjából helyreállt a világ rendje, és a választás utáni standard (nyári szabadságolások nélküli) állás a lista élén. A diáktüntetésekből az ellenzék nem igazán tudott a Facebookon látható lendületet meríteni, az egyszavas mémes őrületből is inkább a fideszesek jöttek ki jól (bár az tényleg inkább egy rossz viccnek tűnt, hogy egy csomóan még a faék egyszerűségű szabályokat sem fogták fel).

Eközben nagy lendülettel zajlik a Fidesz legújabb valóságtorzító hadművelete. A Rogán-féle agytrösztnek nagy rutinja, és komoly sikerei vannak már az ilyesmiben, emlékezhetünk, milyen hatékonyan ültették bele milliók fejébe, hogy az ellenzék katonákat akar Ukrajnába küldeni, és nemváltó műtéteket végezni óvodásokon. A mostani kommunikációs varázslat célja az, hogy ellenségképet tudjanak tenni az infláció, a rezsiválság és az általános krízis mögé. A különleges ebben az, hogy egyébként világos, ki az ellenség, ki miatt történnek most válogatottan szörnyű dolgok: Vlagyimir Putyin miatt, aki katonai agressziót indított egy szuverén ország ellen, ahol máig változatos háborús bűnöket követnek el a katonái.

Valahol egészen vérfagyasztó, ahogyan a fideszes kommunikáció igyekszik a háború minket érő következményeiért a felelősséget áttolni Putyinról a saját szövetségi rendszereinkre, az EU-ra, és a NATO-ra. Az alaphangot a propaganda adta meg, a Vadhajtásoktól az Origóig hónapok óta megy az EU-ellenes, oroszbarát alapozás. A fideszes politikusok eközben kínosan ügyeltek arra, hogy:

  • úgy általában a háborút okolják mindenért, de nem nevesítve, hogy azért ki a felelős, az agresszor
  • sulykolják, hogy ők békepártiak, ne álljanak ki látványosan Ukrajna mellett, és aki ezt megteszi, arra rásüssék a „háborúpárti” jelzőt (ami már önmagában egy logikai triplaszaltó, hiszen itt egyedül a háború indítója, Oroszország a háborúpárti)
  • követeljék a békét, de közben elítéljék az Ukrajnának nyújtott segítséget, és az Oroszországot büntető szankciókat (amiből logikailag csak az következhet, hogy a békét úgy képzelik el a gyakorlatban, hogy a megtámadott ukránok megadják magukat az agresszor oroszoknak)
  • és egyre hangsúlyosabban szerepeljenek minden baj okozójaként az „elhibázott nyugati szankciók”

A héten ez a kommunikációs akció sebességet váltott, és fontos fordulóponthoz ért, amikor Orbán már a háború említése nélkül, kizárólag az EU-t („Brüsszelt”) okolta a válságért. Aztán erre Deutsch Tamás kontrázott rá, még tovább emelve a tétet egy egészen virtuóz gyurcsányozással, és ezt inkább mutatjuk, mert tényleg nehéz bemondásra elhinni:

A kommenteket átpörgetve azért kiderül, hogy van még tennivaló bőven, mert ott még nem tart a fideszes valósággörbítés, hogy ez az üzenet is csont nélkül átmenjen.

God Save the Queen

II. Erzsébet halála nagy hullámokat vert a közvéleményben Nagy-Britannián kívül is, ami valójában egyáltalán nem meglepő. A 71 éven át uralkodó királynő a szó szoros értelmében egy intézmény volt, stabil pont az egyre őrültebb világban, egy személyben a „régi szép idők” megtestesülése. Nincs még egy ember a modern kori történelemben, aki ilyen hosszú időn át lett volna a világ egyik legismertebb, leghíresebb, és legkedveltebb embere (jó, kivéve talán Argentínát, ahol eléggé becsípődött a falklandi háború emléke, de ez most mellékszál).

Nem csoda, hogy a haláláról szinte az összes magyar politikus megemlékezett egy-egy gyászposztban, Szijjártó és Hadházy a két jelentősebb kivétel (mindkettejüknél a profi imidzs része, hogy nem, vagy csak ritkán állnak le lájkvadászkodni a munkájukat dokumentáló posztok mellett). Lássuk egy toplistát arról, hogy kinél mennyire leginkább vevő a közönség a búcsúposztokra. A témába vágó bejegyzéseket a legerősebb érzelmi bevonódást mutató sírós emojik száma szerint tettük sorba:

  1. Orbán Viktor
  2. Karácsony Gergely
  3. Gyurcsány Ferenc
  4. Novák Katalin
  5. Dobrev Klára
  6. Jakab Péter
  7. Kálmán Olga
  8. Mesterházy Attila
  9. Rétvári Bence
  10. Szabó Tímea

És csak a 11. Varga Judit, ami illeszkedik abba a múlt héten pedzegetett trendbe, hogy mintha kezdene ráunni a facebookos követőtábora.

Még egy érdekesség: minden gyászhírnél menetrendszerűen feltűnnek azok a trollok, akik nevetős emojikkal próbálnak meg polgárpukkasztani, szórakozni, random embereket felidegesíteni, vagy csak kitűnni a tömegből. Hogy a királynő mennyire általánosan közkedvelt volt, azt jól mutatja, hogy most ezrelékekben is alig mérhető az ilyen reakciók aránya a halálhírénél.

További random érdekességek a toplistáról

  • Két nagy ellenzéki visszatérőnk van a listán: Kálmán Olga tavaly október óta most először jutott be, Szabó Tímea pedig a választás után tűnt el, azóta ez a mostani mindössze a második top15-ös helyezése (ő tavaly tavasszal volt a topon, többször elcsípett dobogós helyezést is)
  • Rétvári Bence továbbra is tartja magát az élvonalban, de Hollik István, akivel együtt tört fel három-négy hete, most lecsúszott a toplistáról
  • Kocsis Máté kicsit lejjebb tekerte a gyurcsányozást (pedig lett volna mire reagálni), ki is esett a listáról
  • Ha már Gyurcsány: egészen meghökkentő neoavantgárd művészi performansz, amit mostanában Facebookon művel, de a jelek szerint működik, a választási kampány hónapjaiban hozott legutóbb olyan számokat, mint most
  • Jakab Péternél mintha elfogyott volna a pár héttel ezelőtti nagy pártalapítós-világmegváltós lendület

Virítsd a lóvét (virítom)

A szponzorált posztok világában továbbra is viszonylagos csend és nyugalom honol, és ha visszagondolunk a választás előtti kb. egyévnyi totális őrületre, nem tudunk elég hálásak lenni most ezért. A kormányközeli média azért szorgosan dobálja a zsetonokat a gépbe, illetve ezen a héten váratlanul meglódult a DK költése is. Ők leginkább hardcore orbánozást tolnak, illetve a milliós összeg kb. felét a III. kerületi szervezetük költötte el, az időközi választással kapcsolatban (és hát, elég kevés sikerrel).

Hirdetésre költött pénz
1.Mediaworks1 300 000
2.Demokratikus Koalíció1 100 000
3.Magyar Állampapír900 000
4.Nyugati Pályán850 000
5.Márki-Zay Péter800 000
6.hirado.hu600 000
7.Magyar Falu Program200 000
8.RTL.hu200 000
9.Magyarország kormánya200 000
10.Alapjogokért központ200 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az augusztus 31. és szeptember 6. közti időszak költéseit mutatják.)

A lájk a részvét jele

A hét legnépszerűbb posztjainak versenyét természetesen Orbán uralja a kötelező gyászposztokkal, és éppen csak sikerült beférnie a top5-be Karácsonynak a hét kétségtelenül legfontosabb belpolitikai témájával. Valahol egészen frusztráló lehet látni egyébként ellenzéki oldalról Orbán hardcore rajongóinak a puszta tömegét, akik arra is simán kiszórnak 20 ezer lájkot, ha a főnök kiírja, hogy Magyarország – miközben ugyanehhez a reakcióhoz a túloldalon minimum égszakadás-földindulás kell.

  1. Orbán II. Erzsébetet búcsúztatja – 63 ezer interakció
  2. Orbán Gorbacsov temetéséről jelentkezik be videóval – 31 ezer
  3. Orbán Gorbacsovot búcsúztatja még egyszer – 27 ezer
  4. Orbán beszáll az egyszavas mémőrületbe (illetve hát elindítja annak magyar reneszánszát) – 20 ezer
  5. Karácsony diákokkal szelfizik a tüntetésen – 18 ezer

Az egyes reakciótípusoknál azért már árnyaltabb a kép. Novák Katalin lassan már rutinosabban pörgeti a lájkszivattyút a családi fotóival, mint Varga Judit, Hadházy üzembiztosan túr elő újabb és újabb mutyigyanús ügyleteket szerte az országból, a Mesterházy-Ujhelyi duó pedig tökéletesen optimalizálta a tartalmát a Nyugati fény kommentelői közösségére.

  • A legtöbb megosztás: Ujhelyi István újra előszedi Kövér László legendás, 30 éves fotóját, amikor még a tanárok mellett tüntetett (ráadásul pont a rendőr- és tanárfizetések szembeállítása volt a transzparensén)
  • A legtöbb komment: Orbán gyászposztja II. Erzsébetről
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy bemutat egy 450 millió EU-s támogatást kapott almaaszaló üzemet, ami, hát, minimum gyanúsnak tűnik az extravagáns LED-világítással, meg a Porschéval a parkolóban
  • A legtöbb meglepett emoji: Ujhelyi, Kövér, tüntetés újra
  • A legtöbb szomorú emoji: Orbán és II. Erzsébet újra
  • A legtöbb szívecske: Novák Katalin az édesanyjával fotózkodik
  • A legtöbb nevető emoji: Mesterházy, „Orbán megbízta Rogán propaganda minisztert, hogy hozza létre a Korrupcióellenes Hatóságot! Hát ez a hét vicce!”

A legtöbb megosztás

Harmadik hete változatlan a megosztások toplistájának élen a Hadházy-Mesterházy felállás; Budaházy Györggyel meglehetne a mesterhármas, bár ennek várhatóan egészen objektív akadályai lesznek még jó ideig. A fideszesek újra eltűnőben ezen a listán, ami elég érdekes, tekintve a már említett valóságtorzító hadműveletet – ami ugye tipikusan olyan tartalom, aminek megosztásra kéne ingerelni a híveket.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos33 100
2.Mesterházy Attila24 300
3.Ujhelyi István18 500
4.Jakab Péter8 600
5.Gyurcsány Ferenc7 900
6.Orbán Viktor7 400
7.Keresztes László Lóránt5 300
8.Szakács László4 800
9.Szabó Tímea4 400
10.Márki-Zay Péter4 300

A virális posztok toplistája a héten egészen eklektikus képet fest, sormintában Fidesz-bukást vizionáló ellenzéki posztokkal, és vicceskedő-celebkedő fideszesekkel.

  1. Kunhalmi Ágnes videója a diáktüntetésről – 61,7x szorzó
  2. Németh Szilárd is beszáll az egyszavas mémbe, a némileg öngólnak tűnő „rezsicsökkentés” megfejtéssel – 55,4x
  3. Gyöngyösi Márton kielemzi a „Fidesz vergődését” – 31,1x
  4. Bányai Gábor fotója a fia esküvőjéről – 17,8x
  5. Szakács László, „Az EU megint beintett Orbánnak” – 15,4x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Instagram

Instagramon a helyzet még annál is változatlanabb, amennyire mostanában változatlan szokott lenni; ha Varga Judit nem kapaszkodik vissza a dobogóra, akár csereszabatos is lehetne a lista az előző hetivel, vagy szinte bármelyikkel az elmúlt pár hónapból. Ilyenkor szoktunk kínunkban Németh Szilárdhoz fordulni, hátha feldobja a hangulatot valami bizarr kajás poszttal, de sajnos már vagy három hete nem terrorizálja ő sem a gasztronómiai szcénát. Marad Nagy István, mint utolsó menedék, és szerencsére benne bízhatunk: most éppen azt követhetjük egyik ámulatból a másikba esve, hogy a stábja felfedezi az emojikat és hashtageket, és teljesen ész nélkül használja nyakra-főre, posztonként átlag 10-15-öt elszórva. 🧑🏻‍🌾🌽💼 📌🚜 #birtokpolitika, #magyaragrárium, és ezek még csak a lágy, lírai részletek voltak.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor66 400
2.Novák Katalin19 100
3.Varga Judit15 800
4.Márki-Zay Péter8 400
5.Hadházy Ákos7 500
6.Szijjártó Péter6 200
7.Szentkirályi Alexandra5 200
8.Karácsony Gergely4 100
9.Lázár János2 800
10.Nagy István2 800

Mindeközben a mocsár mélyén

A propagandaoldalak világában váratlan fejlemény az időtlen idők óta állandó dobogós, vagy legalább dobogóközeli Gond-olkodó nagy zuhanása. Az ellenzéki (értsd: hardcore Fidesz-gyűlölő) facebookos világ egyik szívcsakrájának számító oldal lájkszáma nagyjából a negyedére-ötödére esett vissza egyik hétről a másikra. Elképzelhető, hogy a Facebook algoritmusa szúrt ki velük, mert továbbra is szorgalmasan szórják a posztokat (napi 35-40-et átlagban), a követőszámuk is népes (250 ezer felé közelít), és a követői aktivitás csak úgy magától azért nem szokott ilyen hirtelen és ilyen szinten összeomlani.

A túloldalon a Vadhajtások és az Orosz hírek hírfolyamát egyre nehezebb megkülönböztetni egymástól, lassan a hardcore gyurcsányozás marad az egyetlen markáns jelzés arra, hogy melyiket olvassuk.

Heti interakciók
1.Vadhajtások516 000
2.Orosz hírek332 000
3.Nyugati fény245 000
4.Deák Dániel / Megafon223 000
5.Bohár Dániel / Megafon126 000
6.Ellenszél108 000
7.Elemi103 000
8.888.hu95 000
9.Pesti srácok86 000
10.Gond-olkodó64 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!