Lehet háború, válság, infláció, rezsihorror, világvége, a Facebook népét csak Orbán nyaralós szakálla érdekli

2022. szeptember 4. – 16:05

frissítve

Lehet háború, válság, infláció, rezsihorror, világvége, a Facebook népét csak Orbán nyaralós szakálla érdekli
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újra eljött a vasárnap, zárjuk le a hetet a Lájkbajnokság aktuális fordulójával – szoktuk írni, de most ennél komolyabb a helyzet, hiszen egy egész nyár ért véget. Ami azzal is jár, hogy hazajöttek a vakációzó politikusok, és újult erővel vetették bele magukat a közösségi média kommunikációs háborújába. Mi pedig szokás szerint azt mérjük és elemezzük, hogy ki milyen sikerrel tette ezt.

A szomszédunkban bő fél éve háború dúl, az infláció elszabadult, a rezsiárak az egekben, a tanárokért tüntetnek a diákok – az ember azt gondolná, hogy a politikai közbeszéd bizarr tükrében, a politikusok Facebook-oldalain is ezek a fő témák mostanában.

Hát, nem.

A legtöbbeket érdeklő téma a héten Orbán Viktor nyaralása és a szakálla volt. Ami már önmagában sokat elmond Orbánról, a fideszesekről, az ellenzékről és a Facebook népéről egyaránt. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a heti toplistánkat; ennyi lájkot gyűjtöttek be most a legnépszerűbb magyar politikusok Facebookon:

Heti interakciók
1.Szijjártó Péter200 000
2.Mesterházy Attila112 000
3.Orbán Viktor110 000
4.Jakab Péter105 000
5.Novák Katalin96 000
6.Hadházy Ákos76 000
7.Kocsis Máté75 000
8.Ujhelyi István60 000
9.Dúró Dóra59 000
10.Zsigmond Barna58 000
11.Karácsony Gergely53 000
12.Dömötör Csaba52 000
13.Hollik István43 000
14.Gyurcsány Ferenc42 000
15.Rétvári Bence40 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a augusztus 26., péntek reggel 7:24 és szeptember 2., péntek reggel 7:24 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Vége a vakációnak

Az áprilisi választás, és ott a Fidesz kiütéses győzelme óta a lájkbajnokság első két helyét gyakorlatilag kibérelte magának Orbán Viktor és Szijjártó Péter: zsinórban 14 héten keresztül ők ketten álltak az élen. Aztán augusztus második hetében egyszerre mentek el nyaralni – pontosabban Orbán a hagyományos horvátországi vakációjára, Szijjártóról pedig csak sejthető, hogy szabadságon volt, miután a munkájának nagyon részletes facebookos dokumentálása egyszer csak félbeszakadt, mintha elvágták volna. Hogy ő nem jelenti be publikusan a nyaralását, az az emlékezetes és kínos jachtos eset óta persze valahol érthető is.

Azt most hagyjuk is, mennyire jó ötlet egy háború plusz gazdasági válság kellős közepén a miniszterelnöknek és a külügyminiszternek egyszerre lelépni három hétre nyaralni, elvégre nem tudhatjuk, pontosan mit csináltak ezalatt, lehet, hogy ennen testükkel védték az óvodásokat a nemváltó műtéthez már bemosakodott Soros Györgytől. Mindenesetre augusztus második-harmadik-negyedik hetét kihagyták a lájkbajnokságban, így könnyített pályán tudott nyerni Hadházy Ákos, Jakab Péter és Novák Katalin egy-egy fordulót.

A vakációnak most vége lett, és Szijjártó stábja a megszokott elánnal és a megszokott tartalommal tolja újra napi 5-6-7 poszttal a miniszter Facebook-oldalát. Az eredmény fölényes győzelem – ami persze azért lehetett fölényes, mert Orbán csak a hét utolsó napján tért vissza, két darab fotóval – de ez is elég volt neki a dobogóhoz. Az valahol nagyon jellemző, hogy Orbán úgy is uralja a közbeszédet, hogy valójában nem csinál semmit (az évszázad eddigi lenagyobb krízisének közepén), csak felvesz egy inget, vagy hagyja megnőni a borostáját. Persze valahogy ezek a horvátországi nyaralós morzsák évek óta mindig üzembiztosan kiszivárognak „véletlenül”, témát biztosítva a rajongóknak (milyen laza és fiatalos a főnök) és a gyűlölőknek (hogy meghízott, milyen igénytelen, úgy néz ki, mint egy hajléktalan) egyaránt. Hát itt tartunk 2022 nyarának végén össztársadalmi diskurzusban.

Azt meg már tényleg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ez a nyaralás alatt szakállt növesztős PR-trükk sem új, legutóbb a liberális kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau dobta be 2020-ban.

Fel és le

A két nyaralásból visszatérő lájkbajnokon túl még két látványos újdonság van a listán. Az egyik Varga Judit kiesése a top15-ből; vele eddig ilyen csúfság csak egyszer esett meg, még tavaly márciusban. Most sem úgy tűnik, hogy hosszabb szabadságra vonult volna, bár az igaz, hogy a szokásosnál kevesebb posztja volt. Viszont ezek jóval kevésbé érdekelték a közönséget, mint eddig: az egy posztra eső átlagos lájkmennyisége 3000 körül járt (a tavalyi, egész éves átlaga közel 9000 volt). Idén nyár elején még stabil dobogós volt a miniszter asszony, de azóta inkább a középmezőnyben bukdácsol – ez összefüggésben lehet azzal, hogy mostanában jóval kevesebb posztját illusztrálja a saját fotójával, és ritkábban mutogatja a gyerekeit is, mint azt megszokhattuk. Mindenesetre jövő héten születésnapja lesz, ami ideális lehetőség a nagy visszatérésre (bár ez tavaly pont elég neuralgikus pont volt a lájkbajnokságban).

Ezzel épp ellentétes trendet mutat Mesterházy Attila, akinek a mostani második helye az eddigi lájkbajnokságos pályafutása legjobb eredménye. Ő tavasszal, a kampány alatt volt teljesen eltűnve (ami valahol nem meglepő, hiszen kikapott az előválasztáson, így egyéni jelöltként nem is indult), a választás után tért vissza a toplistára, és az elmúlt pár hétben hasít igazán, egy 3.-4.-2. helyezéses sorozattal. A tartalmat tekintve gyakorlatilag permanens, magas hőfokú orbánozásban utazik, és messze ő a legmagasabban helyezett szereplő a toplistán, akinek tulajdonképpen semmilyen képviselői vagy államigazgatási posztja nincs.

További random érdekességek a toplistáról

  • A két nagy fideszes visszatérő mellett van egy közepes is, Kocsis Máté személyében, aki május óta nemigen került fel a toplistára, pedig anno stabil középmezőnytag volt – és ide tért vissza most. Az iskolakezdés, és a gyerekéről készült fotó volt a slágerposztja, de amúgy nagyjából azt csinálta, amit mindig, azaz a szenvedélyes gyurcsányozást. Kocsisnál Gyurcsány még a fideszes átlagnál is sokkal jobban be van akadva (pedig az elég magasra teszi a lécet), már-már Batman és Joker párosával lehet párhuzamokat vonni. És itt igazából mindegy is, melyikükre képzeljük a latexszerkót, és melyikre a bohócsminket.
  • Harmadik hete folyamatosan a listán Hollik István és Rétvári Bence; úgy tűnik, ők a fideszes legújabb hullám, sőt, Neue Fideszische Welle. Mind a ketten láthatóan beleadnak apait-anyait, Rétvári például Németh Szilárd babérjaira törve narancsos lecsót főzött (csak félig vicc), Hollik pedig olyan bravúrosat sorosozott, ami még tőle is figyelemre méltó, le a kalappal.
  • Ha már a fideszes új hullámnál tartunk, a legutóbbi új hullám, akik tavasszal még százezres számokkal feszítettek a toplistán, mása szinte teljesen kikopott, egyedül Zsigmond Barna tartja magát a csapatból. A többiek? Aradszki András, Németh Zsolt, Potápi Árpád együtt termelt kb. 15 ezer lájkot a héten.
  • De az ellenzéki oldalon is megvan ez a réteg: Dobrev Klára, Szabó Tímea, Szél Bernadett a választás óta alig-alig tűnik fel a listán (Szél mintha teljesen ott is hagyta volna a Facebookot).

Virítsd a lóvét (virítom)

A szponzorált posztok világában csendesen csordogálnak a hirdetési pénzek, a kormány továbbra is nagy erőkkel reklámozza, hogy mennyire ügyesen kezeli a válságot, a Mediaworks lapjai pedig ezt visszhangozzák. Némileg meglepő Márki-Zay Péter közel másfél milliója (leginkább a Mindenki Szabadegyeteme nevű rendezvény promózására ment), illetve a Pesti TV toplistás helyezése – ők ugye sok százmilliós költségvetéssel indultak, aztán pár hónapja tévéként megszűntek, és most 5-10 ezres nézettségű videókat produkálnak a szokásos kormánypropaganda-témák köré.

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország kormánya2 600 000
2.Mediaworks1 500 000
3.Márki-Zay Péter1 400 000
4.Nyugati pályán1 100 000
5.hirado.hu600 000
6.Budapest Városháza350 000
7.Alapjogokért központ300 000
8.Agroinform.hu250 000
9.RTL.hu200 000
10.Pesti TV200 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az augusztus 24. és 30. közti időszak költéseit mutatják.)

Egy szakáll mind fölött

A hét legnépszerűbb posztjainak versenyét természetesen Orbán szakállas és szakálltalan fotója uralja, a további befutó helyeken stabilan tartja magát a szokásos hurrápropaganda, és a gyerekek mutogatása pár ezer plusz lájkért. Kocsis Máténak azért adjuk meg a pontot: az ő fia legalább nem felismerhető a képen. Egyébként ha már itt tartunk, a gyerekek politikai díszletként felhasználásában Németh Szilárd villantotta a héten a legnagyobbat, amikor simán kiposztolta, na nem a saját, hanem egy csepeli birkózó újszülött kisfiának a fotóját. (Hogy az ilyesmi miért problémás, arról itt írtunk bővebben.)

  1. Orbán még szakállal, a nyaralás utolsó pillanataiban – 69 ezer interakció
  2. Orbán már megborotválkozva, ingben-zakóban – 41 ezer
  3. Szijjártó bejelenti, hogy veszünk egy csomó gázt az oroszoktól – 25 ezer
  4. Kocsis Máté elindítja a fiát az iskolába – 20 ezer
  5. Novák Katalin a lányával tortázik a születésnapján – 17 ezer

A szakállas trend folytatódik az egyes reakciótípusokból legtöbbet kapott, vagyis a különféle érzelmeket leginkább megmozgató posztok toplistáján is. A nyaraló Orbán négy kategóriát vitt el, köztük a rá egészen jellemző hármast: a kommentekét, a szívecskékét és a nevető emojikét. Imádják a rajongói, kiröhögik a nemrajongói, de mindenki kényszeresen beszél róla, bármit is csinál. A mostani, közel 11 ezer hozzászólásos fotó az év legtöbbet kommentelt posztjai között is simán top10-es – bár azért a kampányhajrá és a választás utáni ünneplés még ennél is jobban felpörgette a kommentfolyamokat.

  • A legtöbb megosztás: Hadházy beszámolója Rogán Cecília tihanyi építkezéséről
  • A legtöbb komment: Orbán szakállasan
  • A legtöbb mérges emoji: újra Hadházy, és Rogán Cecília luxusvillája
  • A legtöbb meglepett emoji: újra a szakállas Orbán
  • A legtöbb szomorú emoji: Gyurcsány posztja Gorbacsov haláláról
  • A legtöbb szívecske: harmadjára is a nyaraló Orbán
  • A legtöbb nevető emoji: ezt már nyilván mindenki kitalálta: Orbán, szakáll, Nemzeti Sport, búcsú a nyaralástól

A legtöbb megosztás

A szokásos, nyomasztó Hadházy-dominanciát kezdi leváltani a Hadházy–Mesterházy-duó fölénye, már második hete elég jelentős fölénnyel állnak az élen. Érezhető a fideszes szabadságszezon vége a listán, hárman is a top10-be jutottak, ami a kormányoldaltól átlag feletti teljesítmény. A legmeglepőbb szereplő Zsigmond Barna, aki óriási innovációval reagált Orbán vakációjára: az oldalát átmenetileg áthangolta Orbán-rajongóról Szijjártó-rajongóra. Az elmúlt öt napban nyolc (!) Szijjártó-fotót és még négy kép nélküli Szijjártó-idézetet posztolt, egészen zavarba ejtő, de úgy tűnik, működik a dolog.

Emlékezzünk még meg Szakács Lászlóról, aki most már harmadik hete kerül be zsinórban erre a toplistára. Ő országosan kevésbé ismert politikus, pedig három ciklust húzott le a Parlamentben MSZP-képviselőként, aztán átigazolt a DK-ba, tavaly megnyerte el előválasztást Pécsen körzetében, de aztán áprilisban, ha szűken is, kikapott Hoppál Pétertől, és listán se került be az országgyűlésbe. A Facebook-fala nagyjából 95%-os töménységű Orbán-gyalázásból áll, a képes posztjainak a dizájnja pedig már-már kínos mértékben emlékeztet Mesterházy Attila hasonló bejegyzéseire.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos20 500
2.Mesterházy Attila16 200
3.Szijjártó Péter9 400
4.Jakab Péter9 300
5.Ujhelyi István7 300
6.Gyurcsány Ferenc5 000
7.Szakács László3 400
8.Márki-Zay Péter3 100
9.Zsigmond Barna2 400
10.Orbán Viktor2 400

Gombát szed, krumplit ás

A virális posztok toplistáját a győri polgármester Dézsi Csaba András egy tuti kisállatos témával uralta le a héten (és volt még egy egészen parádés veszekedése is egy random kommentelővel), de a nagy toplistánkról ezzel együtt is éppen csak lemaradt. Nagy István abszolút agrárminiszterhez illő tartalmakkal, és bántóan sok helyesírási hibával húzott be kép top5-ös pozíciót, Rétvári Bence pedig egy olyan Einstein-idézettel ment neki Gyurcsánynak, amit egyébként Einstein sohasem mondott. (Tuti tipp a narancsos lecsó mellé: az Einsteinnek nyilvánított jópofa idézetek közül csak az „E = mc2”-ben legyünk 100%-ig biztosak.)

  1. Dézsi Csaba András videója a győri városháza macskájáról – 22,3x szorzó
  2. Novák Előd bejelenti, hogy szobrot állítanak a Parlamentben Horthynak, mert jobban megérdemli, mint „a fehérellenes terrorista Nelson Mandela” – 12,3x
  3. Nagy István gombát szed a réten – 11x
  4. Nagy István krumplit ás a kertben – 10,5x
  5. Rétvári Bence egy kamu Einstein-idézettel ekézi Gyurcsányt – 9,8x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Instagram

Orbán természetesen visszavette az Insta trónját a szabadsága alatt azt őrző Novák Katalintól, kettejük mögött óriási lemaradásban van az egész mezőny. Érdekesség, hogy Márki-Zay Péter milyen jól tartja itt magát, miközben Facebookon már kikopott a toplistáról; hasonló a helyzet Szentkirályi Alexandránál is, annyi különbséggel, hogy Facebookon ő sosem zavart sok vizet. Tegyük hozzá, hogy ez nála valószínűleg tudatos: hanyagolja a nyugdíjashajtású Facebookot, és a fiatalos platformokra hajt Instától TikTokig.

És ha már más platformok: bármennyire is trendi mostanában a BeReal, sajnos/szerencsére egy hazai politikusról se tudunk, aki ide is kiterjesztette volna a közösségi médiás elérését (ha valaki ismer ilyet, feltétlenül tudassa velünk!).

Heti interakciók
1.Orbán Viktor32 100
2.Novák Katalin21 200
3.Hadházy Ákos7 000
4.Szijjártó Péter5 100
5.Márki-Zay Péter4 400
6.Szentkirályi Alexandra3 800
7.Dúró Dóra3 800
8.Kocsis Máté3 200
9.Nagy István3 000
10.Karácsony Gergely2 700

Mindeközben a mocsár mélyén

A propagandaoldalak univerzumában a választás óta nagyjából változatlanok az erőviszonyok, az egymásba fonódott fideszes és orosz propaganda kétharmados fölényben áll a hardcore kormányellenes tartalmakkal szemben. Az első négy helyezett egyre jobban elhúz a mezőnytől, és úgy tűnik, amíg a Megafon be nem kapcsolja a pénzhajtású utánégetőt, mindez legfeljebb annyiban változhat, hogy ha Deák Dániel nagyon ráhajt, csatlakozhat ötödiknek az élbolyhoz.

Amúgy két említésre méltó változás van a listán, az egyik az utóbbi időben néha egész látványosan jól szereplő Ellenszél visszaesése, a másik a Mi magyarok összetartozunk oldal feltűnése. Ez egyébként egy óriási spammeléssel (heti közel 500 poszt!) operáló oldal, ami a Függetlenhirek.info nevű ellenzéki propaganda-weboldal anyagait teríti Facebook-szerte.

Heti interakciók
1.Vadhajtások359 000
2.Gond-olkodó285 000
3.Orosz hírek281 000
4.Nyugati fény272 000
5.Deák Dániel / Megafon156 000
6.Mi magyarok összetartozunk118 000
7.Elemi.hu111 000
8.Pesti srácok111 000
9.Bohár Dániel / Megafon110 000
10.Ellenszél94 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!