Egy hét után Magyarországra, sőt, Orbán Viktorig is eljutott az egyszavas mém, amit Amerikában egy nap alatt kinyírtak

2022. szeptember 7. – 18:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki követi Orbán Viktor közösségi oldalait, az nyilván nincs meglepődve attól, hogy a miniszterelnök misztikus tőmondatokban kommunikál, és az sem áll távol tőle, hogy egyetlen szót írjon rá az Orbán Viktor™ képekre, de az még így is szokatlan volt tőle, hogy szerda délután egyszer csak azt írta ki Facebookra, hogy Magyarország. Pláne úgy, hogy szerdán egy csomó hasonló poszt jöhetett szembe az emberrel a lehető legkülönfélébb magyar oldalaktól, a PlayStation Magyarországtól a GameStaron át a Hell energiaital hivatalos oldaláig.

Ahogy azt nyilván ön is sejti, nem az történt, hogy hirtelen mindenkinek egyszerre jutott eszébe, hogy mennyire vicces lenne kiposztolni egyetlen szót, ami röviden jellemzi a tevékenységüket is – egyszerűen csak annyi történt, hogy egy, az Egyesült Államokban múlt csütörtökön berobbant meme a jelek szerint mostanra jutott el oda, hogy megüsse a magyar mainstream ingerküszöbét. Szóval ne lepődjön meg azon, ha furcsa egyszavas posztokat lát a kedvenc márkáitól, zenekaraitól és politikusaitól, nem őrültek meg, csak vicces kedvükben vannak.

A szóban forgó meme amúgy az Amtrak nevű amerikai vasúttársaságtól indult, aminek Twitter-fiókján szeptember elsején megjelent egy poszt, amiben csak annyi volt, hogy „trains”, vagyis „vonatok”. Az ehhez hasonló vállalati shitposting nem mindig sül el jól – konzisztensen talán csak a Wendy's nevű gyorsétteremlánc csinálja jól –, de ez kivételesen tényleg vicces volt, így nem volt meglepő, hogy pár óra alatt vicces gerillaposztból vállalati marketinges aranybánya lett. Ahogy az a CNET gyűjtéséből is látszik, a Washington Posttól a NASA-ig mindenki felült a dilivonatra, és tombolva posztolták, hogy „hírek” meg „univerzum”. Az egész odáig fajult, hogy másnap Joe Biden amerikai elnök is beszállt a buliba, ő azt írta ki Twitterre múlt pénteken, hogy „demokrácia”.

A tengerentúlon mondjuk már tényleg a legutolsó bőrt is lehúzták a vonatos meme kiszipolyozott holttestéről, szóval valahol meglepő, hogy hozzánk csak most jutott el ilyen szinten a dolog, mert az angol nyelvű sajtóban sokat írtak róla az elmúlt napokban. Persze abban az országban, ahol egy bizonyos memeoldal több mint egymillió követővel a közbeszéd meghatározó szereplője tud lenni úgy, hogy nagy, nemzetközi aggregátorokon megjelenő, már ott sem vicces képeket fordít le és vízjelez össze, csodálkozni végül is kár lenne ezen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!