„Ez csak a sérelmei listája kétszáz oldalon” – elutasította a bíróság Donald Trump beadványát Hillary Clinton ellen

2022. szeptember 9. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szövetségi bíró elutasította Donald Trump terjedelmes keresetét Hillary Clinton, a Demokrata Nemzeti Bizottság és sokan mások ellen – írja a CNBC. A volt elnök márciusban indította a pert, a beadványa szerint Hillary Clinton, valamint több vezető demokrata tisztségviselő összeesküvést szőtt ellene, és azzal akarták manipulálni a 2016-os elnökválasztást, hogy a kampányát Oroszországhoz kötik. A volt elnök szerint emiatt ő 24 millió dolláros kárt szenvedett el, ennek a háromszorosát kérte a keresetben kártérítésként megfizetni.

Donald Middlebrooks bíró mostani perdöntő végzésében úgy fogalmazott, hogy Trump keresete csupán „egy kétszáz oldalas politikai kiáltvány, amelyben felvázolja sérelmeit azokkal szemben, akik ellene voltak”. A bíró azt is hozzátette, hogy a volt elnök állításait nemhogy nem lehet alátámasztani semmilyen jogi szabállyal, hanem a precedensjog egyértelműen ki is zárja, hogy Trumpnak igaza legyen. A volt elnök jogi képviselői már jelezték, hogy azonnal fellebbeznek a döntés ellen, szerintük Middlebrooks ítélete hemzseg a jogalkalmazási hibáktól, és figyelmen kívül hagyott olyan kormányzati vizsgálati eredményeket, amelyek alátámasztják Trump állításait.

Trump azt állította, hogy legalább 24 millió dolláros kárt okoztak neki az alperesek azzal, hogy összehangoltan cselekedve, rosszindulatúan összeesküdtek ellene, és hamis narratívát szőttek arról, hogy összejátszott az oroszokkal. A perben többek között Debbie Wasserman Schultz kongresszusi képviselő, James Comey volt FBI-igazgató, John Podesta, a Fehér Ház volt kabinetfőnöke, Barack Obama elnök egykori tanácsadója is nevesítve volt és Christopher Steele, a brit hírszerzés egykori tisztje is nevesítve volt. A Steele által írt jelentés, amely a 2016-os elnökválasztás előtt jutott el az FBI-hoz és a médiához, olyan bizonyítatlan állításokat fogalmazott meg, amelyek szerint Oroszországnak kínos információi vannak Trumpról és a republikánus kampány néhány tanácsadójáról, és hogy Moszkva a színfalak mögött Clinton legyőzésén dolgozik.

Egy republikánus vezetésű amerikai szenátusi bizottság által 2020-ban kiadott 966 oldalas jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Paul Manafort, Trump akkori kampányfőnke és a WikiLeaks segítségével próbálta segíteni Trumpot a választások megnyerésében.

Oroszország állítólagos választási beavatkozásáról – amelyet Moszkva mindvégig tagadott – két évig tartó vizsgálat is indult Robert Mueller különleges ügyész vezetésével, amelyet Trump végig „boszorkányüldözésnek” nevezett. Mueller 2019-ben kimerítő jelentést tett közzé, amely részletesen ismertette az orosz kormány és a Trump-kampány közötti számos kapcsolatot, ugyanakkor egyetlen Trumphoz közel álló személy ellen sem emeltek vádat az ügyben. Mueller a jelentésében azt állította, hogy „az orosz kormány érzékelte, hogy hasznot húzhat Trump elnökségéből, és ennek az eredménynek a biztosításán dolgozott”.

Donald Trumpnak persze jelenleg nem ez a legnagyobb problémája, sokkal inkább főhet a feje amiatt, hogy a legfrissebb információk szerint úgy néz ki, hogy tényleg atomtitkokat vitt haza a Fehér Házból. A Donald Trump floridai rezidenciáján tartott házkutatás ügyében, amit az FBI tartott, hetek óta zajlik már a botrány, és hivatalosan annyit tudni róla, hogy több ezer, köztük sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot foglaltak le, amiket az exelnök a törvények szerint nem tarthatna magánál (Trump szerint viszont igen).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!