Úgy néz ki, Trump tényleg atomtitkokat vitt haza a Fehér Házból

2022. szeptember 7. – 21:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta zajlik a botrány a Donald Trump floridai rezidenciáján tartott házkutatás ügyében, amit az FBI tartott, és hivatalosan annyit tudni róla, hogy több ezer, köztük sok bizalmas, titkos és szigorúan titkos iratot foglaltak le, amiket az exelnök a törvények szerint nem tarthatna magánál (Trump szerint viszont igen).

Hogy mik szerepelnek a dokumentumokban, arról eddig leginkább találgatások láttak napvilágot, a Washington Post cikke azonban most ezeknél sokkal konkrétabban fogalmaz. A lap névtelen, de a tűzhöz nagyon közel álló forrásokra hivatkozva azt írja, a lefoglalt iratok közül a legérzékenyebbek egy külföldi ország katonai védelmi képességeiről szóltak, beleértve annak atomarzenálját is.

Bár a Post nem nevezi meg az érintett országot, a lehetséges alanyok köre nem túl bő, nukleáris fegyverei ugyanis egészen biztosan csak négy országnak vannak az USA-n kívül. Ezek Oroszország, Anglia, Franciaország és Kína. Ezen kívül India, Pakisztán és Észak-Korea hajtott már végre teszteket ilyen fegyverekkel, illetve a pletykák szerint Izraelnek is van atomfegyvere, bár az ország ezt hivatalosan tagadja. Bármelyik ország katonai képességeiről is szóltak az iratok, könnyű belátni, hogy hatalmas kockázatot jelentett őket egy golfklubban tartani.

A lefoglalt 11 ezer irat között a lap szerint olyan szintű titkosítás alatt állók is voltak, amelyeket csak a mindenkori kabinet tagjai tekinthetnek meg. Jó eséllyel ilyenek az állítólagos atomfegyver-dokumentumok is.

Trump korábban hazugságnak nevezte a nukleáris titkokról szóló híreszteléseket, az FBI-t és az igazságügyi minisztériumot pedig „kegyetlen szörnyeknek”, akik boszorkányüldözést folytatnak ellene. Az exelnök narratívája szerint az egész a demokraták álságos trükkje, hogy aláássák a 2024-es elnökjelölti indulását, illetve a republikánusok esélyét az idén novemberi kongresszusi választásokon.

Az FBI egyébként már január óta próbálta Trumptól visszaszerezni a dokumentumokat; a volt elnök arra hivatkozott, hogy neki jogában áll feloldani ezeket a titkosítás alól, amit meg is tett, ezek után pedig jogosan tartja őket magánál azután is, hogy lejárt az elnöki mandátuma.

Augusztus végén hozták nyilvánosságra azt a beadványt is, amelyben az amerikai igazságügyi minisztérium a mar-a-lagói birtok átkutatását kérelmezte egy szövetségi bírótól, erről részletesen itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!