42 ország meteorológusai szolidarítanak a kirúgott OMSZ-vezetőkkel

2022. augusztus 25. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már 42 ország 65 meteorológusa fejezte ki szolidaritását az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) felmentett vezetőivel. A Climate Without Borders nevű nemzetközi szervezet nyílt levelét többek között az osztrák, az olasz, a német és a spanyol közszolgálati csatornák meteorológusai is aláírták.

A Facebook-oldalukon megosztott közleményt azzal kezdik:

„Általában a szélsőséges időjárásról szoktunk beszámolni a követőinknek. Most azonban nem egy légköri jelenség sokkolta a szervezetet, hanem az a hír, hogy két magyar kollégánk is elvesztette az állását, egyszerűen azért, mert jól végezték a munkájukat.”

A posztban kifejtik, hogy meteorológusként feladatuk az emberek védelme, és amikor a magyar kollégák jó esélyt láttak arra, hogy az időjárás kedvezőtlenre fordul, azt tették, amit minden más meteorológus is tett volna. Figyelmeztették az embereket a veszélyre. Azt is hozzáteszik, hogy bár az előrejelzés módszere és technikája sokat fejlődött, kevés olyan kaotikus rendszer létezik a világon, mint az időjárás.

„Előfordul, hogy néha a legkevésbé valószínű forgatókönyv jön be – mint szombaton Budapesten –, és azok, akik szeretnének biztosra menni, azzal vádolnak minket, hogy tévedtünk”

– olvasható a közleményben. Hozzáteszik, hogy az embereknek egyre nagyobbak az elvárásaik a meteorológusokkal szemben, ami persze érthető, hiszen tudni akarják, hogy hol milyen időjárásra lehet számítani. Ugyanakkor az időjárás sokszor kiszámíthatatlan, amin az egyre súlyosbodó klímaválság és éghajlatváltozás sem segít. A bejegyzés híre az Országos Meteorológiai Szolgálathoz is elért, akik „#BelieveInScience” hozzászólással reagáltak a Climate Without Borders bejegyzésére.

Augusztus 20-án az operatív törzs az OMSZ előrejelzéseit figyelembe véve a tűzijáték elhalasztásáról döntött, majd miután nem volt 20-án este vihar, először a teljes kormánymédia támadta a meteorológiai szolgálatot, hogy hibás előrejelzésük miatt kellett elhalasztani a tűzijátékot, majd Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta a szervezet két vezetőjét is. Válaszul az OMSZ 17 vezetője közös közleményben tiltakozott a kirúgások ellen, szerintük már augusztus 19-től politikai nyomásgyakorlás érte a szervezetet.

Palkovics László és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta ezek után, az OMSZ vezetőit nem a tűzijáték miatt rúgták ki, az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban, miután a korábbi előrejelzéseik is hagytak kívánnivalót maguk után, bár erről semmilyen konkrétumokat nem mondtak. A Telexnek adott interjújában az egyik kirúgott vezető, Horváth Gyula azt mondta, ő most hallott először arról, hogy a kormány elégedetlen a munkájukkal. Az OMSZ új, ideiglenes elnöke Hanyecz László gazdasági elnökhelyettes lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!