Putyin: A Nyugat NATO-hoz hasonló rendszert akar kiterjeszteni az ázsiai csendes-óceáni térségre

2022. augusztus 16. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszélt egy moszkvai biztonsági konferencián, hogy Oroszországnak nincs szüksége arra, hogy atomfegyvert vessen be Ukrajnában. Sojgu a Reuters beszámolója szerint arra is utalt, hogy az ukrán katonai műveleteket az Egyesült Államok és a britek tervezhetik meg, a NATO pedig többször is növelte csapatai létszámát Közép- és Kelet-Európában.

Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin érkezik a konferenciára 2022. augusztus 15-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP
Szergej Sojgu és Vlagyimir Putyin érkezik a konferenciára 2022. augusztus 15-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban a nyitóbeszédében pedig azt mondta, hogy szerinte a nyugati országok ki akarnak terjeszteni egy NATO-hoz hasonló rendszert az ázsiai csendes-óceáni térségre. Putyin Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatását „gondosan megtervezett provokációnak” nevezte. Moszkva már a látogatás idején is jelezte, hogy kiáll a pekingi álláspont mellett.

25 éve nem járt a házelnökhöz hasonlóan magas rangú amerikai politikus Tajvanon. Kína huszonhat éve nem látott tengeri és légi erődemonstrációval reagált. Vasárnap egy újabb, öttagú amerikai delegáció utazott a szigetre, hogy megerősítsék Tajvant abban, hogy az Egyesült Államok támogatja. A Tajvan körüli helyzetről itt írtunk bővebben. (Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!