Már csak a háború előtti gázmennyiség ötödét szállítják le az oroszok az Északi Áramlaton

2022. július 27. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tényleg tovább szűkítették az oroszok a gázcsapot: ahogy arról kedden beszámoltunk, az orosz Gazprom szerdától az eddigi gázmennyiség felét szállítja már csak le Európa felé az Északi Áramlat 1 vezetékein. Ezt az ígéretüket pedig az oroszok be is váltották, írja a Sky News, így a háború előtti mennyiség 20 százalékára apadt az orosz gázszállítások mennyisége Németország felé.

Bár a csaptekerést Moszkva technikai problémákkal indokolja, Németország szerint a Gazprom, és azon keresztül Vlagyimir Putyin politikai okokból zsarolja Európát, hogy bizonytalanságot keltsen az energiapiacon, és tovább növelje az árakat az ukrajnai háború közepén.

Az oroszok gázmanővereire reagáltak kedden az Európai Unió energiaügyi miniszterei is, ugyanis elfogadták az Európai Bizottság gázspórolási tervét az idei téli időszakra. Bár az eredeti javaslat 15 százalékos csökkentést írt elő az elmúlt évek átlagos fogyasztásához képest, a kedden elfogadott terv több országnak is kivételt ad a végrehajtás alól. A javaslatot egyedül a magyar kormány nem támogatta, Szijjártó Péter szerint azért, mert „a rendelet végrehajthatatlan”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!